Za inovativne projekte 1,9 mil. €

Fond za investicionu delatnost dodelio je 1,9 miliona evra za inovativne projekte koje sprovodi 14 kompanija u Srbiji.

Izvor: Beta

Sreda, 14.11.2012.

12:44

Default images

Ta sredstva dodeljena su u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija koji su deo Projekta podrške inovacijama u Srbiji, finansiranog kroz pretpristupne fondove Evropske unije (IPA) i u saradnji sa Svetskom bankom.

"Kroz Program sufinansiranja inovacija, pet kompanija čiji su projekti odabrani dobiće sredstva u iznosu do 300.000 evra dok je u okviru Programa ranog razvoja predvidjeno finansiranje devet preduzeća u narednih godinu dana u iznosu do 80.000 evra", kazao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović prilikom dodele tih sredstava.

On je rekao da su uz pomoć EU i Svetske banke obezbedjena sredstva koja će doprineti podsticanju naučno-tehnološkog razvoja u Srbiji.

"Posebno je značajno da najbolje ideje dolaze iz svih delova Srbije i da se odnose na različite oblasti poput mašinstva, medicine, prehrambene industrije", kazao je Obradović.

On je istakao da Srbija ima ideje i kompanije sposobne da te inovacije plasiraju na medjunarodno tržište. Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins istakao je da su inovacije preduslov daljeg razvoja Evrope.

"Da bi Evropa zadržala poziciju najvećeg svetskog izvoznika, neophodno je investirati u inovativne projekte. Ovo je treći put da EU pruža finansijsku podršku inovacijama u Srbiji zato što su inovacije uslov konkurentne ekonomije a bez jake ekonomije nema ni ulaska u EU", rekao je Martins.

On je naglasio da su u aprilu ove godine već dodeljena sredstva za 11 srpskih kompanija dok su za 2013. godinu planirana još dva konkursa za finansiranje inovativnih projekata u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: