Hrvati ostali bez Južnog toka

Mogućnost da jedan trak gasovoda prolazi kroz Hrvatsku u potpunosti je odbačena, a odluka o izgradnji kroz Mađarsku konačna.

Izvor: B92

Subota, 03.11.2012.

12:23

Default images

To je potvrdio potpredsednik ruske kompanije Gasprom Aleksandar Medvedev prilikom potpisivanja ugovora u Budimpešti, a preneli su hrvatski mediji.

Gasovod će iz Srbije, koja je ugovor s Gaspromom potpisala početkom sedmice, kod Subotice preći u Mađarsku.
Trasa Južnog toka od Crnog mora preko Bugarske, Srbije i Mađarske odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema severnoj Italiji donedavno je bila sigurna, ali je došla u pitanje jer je mađarska vlada odbijala da potpiše izmenjeni međudržavni ugovor s Gaspromom zbog Evropske unije (EU).
Tu je u priču mogla uskočiti Hrvatska, kao alternativa Mađarskoj. Tada je predstavljeno i da će Hrvatskoj biti gradjen interkonektor kapaciteta 2,7 milijardi kubnih metara (m3) gasa.
Hrvatska je svoju priliku da obezbedi glavnu rutu gasovoda potencijalno milionske prihode od tranzita plina izgubila još 2007. kad je tadašnji premijer Ivo Sanader ignorisao direktnu ponudu ruskog predsednika Vladimira Putina.
Ni vlada Jadranke Kosor pa ni aktualna vlada Zorana Milanovića nisu se mirile sa tim gubitkom, već su njihovi predstavnici u javnost slali poruke kako još postoje šanse za Južni tok.
Na dan kad je Srbija sklopila konačni ugovor s Gaspromom, prvi potpredsednik vlade Hrvatske Radimir Čačić je u Briselu izjavljivao da odluka o ruti nije doneta.
"Južni tok" je gasovod za transport ruskog prirodnog gasa od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije i preko Grčke do Italije. Projekat predvidja da gasovod "Južni tok", u dužini od 3.600 kilometara ide kopnenim putem, od nalazišta gasa u Rusiji do ruskog dela crnomorske obale, u okolini grada Novorosijska.
Nakon toga gasovod ide po dnu Crnog mora, u dužini od 900 kilometara, do bugarske obale, a zatim kopeninim putem ka granici Srbije.
Ceo projekat trebalo bi u prvoj fazi, do kraja 2015, da osigura godišnji transport oko 32 do 33 milijarde m3 prirodnog gasa do potrošača u južnoj Evropi, a dve godine kasnije, kada bude pušten u rad i drugi cevovod, duplo veću količinu tog energenta.
U gradnju "Južnog toka" uložiće se, prema najnovijim procenama, oko 24 milijarde evra. Jedan kraj "Južnog toka" trebalo bi da ide ka Grčkoj i Italiji.
Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće oko 40 milijardi m3 gasa godišnje, a očekuje se će ova zemlja biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Madjarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.
Projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju je najveći investicioni projekat u poslednjih šest decenija i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra.
Akcionari "Južnog toka" su ruski Gasprom koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: