"Dinkić šeiku daje tuđu dedovinu"

Udruženja poljoprivrednika oštro kritikuje Mlađana Dinkića što je dogovorio da bez tendera poljoprivredno zemljišta ustupi šeiku Muhamedu.Ministarstvo odgovara.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.10.2012.

12:43

Default images

Asocijacija "Vojvodina agrar" i Udruženje poljoprivrednika "Klub 100P plus" smatraju da je prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dinkić "ponizio" domaće poljoprivrednike dajući 25.000 hektara zemljišta bez tendera.

"Na taj način je poslao jasnu poruku poljoprivrednicima da su nesposobni da obradjuju svoju dedovinu, a vlasnicima oduzete imovine da nema nameru da sprovede Zakon o restituciji i da ikad vrati zemljiište onima od kojih je oduzeto", navodi se u protestnom pismu koje je upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću.

Optužili su ministra Dinkića i da nema nameru da poštuje zakone, odnosno da želi da ih menja u skladu sa potrebama pojedinačnog slučaja, jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu kaže da se svo državno zemljište izdaje u zakup na javnoj aukciji onome koji je spreman da plati najveću cenu zakupa, pri čemu prioritet imaju porodična poljoprivredna gazdinstva.

"Dinkić je tako uputio poruku i svim stanovnicima sela da se strategija razvoja agrara više ne zasniva na porodičnim gazdinstvima nego valjda na naftnim magnatima i tajkunima, bilo odakle da dolaze", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je Dinkić na taj način uputio poruku i privrednicima da u Srbiji više ne važi ekonomska logika i traženje najboljeg ponudjača na tenderu, nego dogovorna ekonomija u kojoj Dinkić ima svu moć da procenjuje šta je najbolje za Srbiju.

"Zemljište koje Mlađan Dinkić nudi šeiku je zemljište koje je predmet restitucije, to je zemljište koje već godinama poljoprivrednici bezuspešno pokušavaju da zakupe od države da bi ga obradjivali", ističe se u saopštenju. Dodaje se da će ta udruženja "učiniti sve" da spreče da se ovaj "sramni dogovor" realizuje, po cenu protesta, tužbi domaćim sudovima i sudu u Strazburu, s ciljem da se ovako poniženje, koje su poljoprivrednici i domaće kompanije koje se bave poljoprivredom u Srbiji doživeli, spreči i da nikome više ne padne na pamet da daje bilo šta što nije njegovo.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić boravili su prošle sedmice u UAE gde su razgovarali sa šefom države šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom o saradnji u oblasti odbrane i unapredjenju ekonomskih odnosa dveju zemalja.

MFP: Zašto vam smeta šeik Muhamed?

Na kritike Udruženja poljoprivrednika podjednako oštro je odgovorilo Dinkićevo Ministranstvo finansija i poljoprivrede.
Ministarstvo je poljoprivrednike upitalo zašto bi nekome smetalo da najveća agro-industrijska korporacija iz Abu Dabija, jedne od najbogatijih zemalja na svetu, koja uspešno radi na svim kontinentima, uključujući i zemlje EU, napravi moderna poljoprivredna gazdinstva od naših prežaduženih i propalih kombinata. "Optužili ste ministra Dinkića da je ovim potezom svim poljoprivrednicima uputio poruku da se strategija razvoja agrara više ne zasniva na porodičnim gazdinstvima, već na naftnim magnatima, odakle god da dolaze. Pitamo se zašto vam smeta ako je šeik Muhamed zainteresovan da nam obezbedi novac za realizaciju ovih infrastrukturnih projekata i nudi da mu to otplatimo u robi? Zar time srpski poljoprivrednici za svoje proizvode neće dobiti još jednog potencijalnog kupca, i to kupca ozbiljne platežne sposobnosti?", navodi u saopštenju MFP. Ministartvo takođe pita poljoprivrednike da li su se osećali poniženo kada su sva propala imanja tenderom prodata onima koji su ih upropastili, da li je javni tender bio garancija uspeha za ta gazdinstva kao i da li su oni uradili bilo šta da se sistemski reši pitanje logistike za izvoz poljoprivrednih proizvoda kao i sistema za navodnjavanje? Na kraju saopštenja dodaju da ako već ova Udruženja poljoprivrednika ne žele da pomognete u kako se navodi "istorijskoj prilici da se napravi čvrsta saradnju sa jednom od retkih zemalja u svetu koja u ovom trenutku ima ogromna raspoloživa sredstva za investicije, onda ne trebaju ni da odmaž u tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: