"Kurs i SSP uništili proizvodnju"

Kursna politika i jednostrana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sistematski su uništavali našu proizvodnju i privredu.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.10.2012.

13:30

Default images

Kako je izjavio predsednik Dunav hrana grupe (DFG) Slobodan Petrović zemlje okruženja, za razliku od Srbije, imaju ili fiksni kurs ili evro.

"Mi smo išli u suprotno. Umesto da dinarom ojačamo privredu, mi smo uradili suprotno. Ugasili smo sve proizvodnje, ne samo u u poljoprivredi. Zato danas imamo više penzionera nego zaposlenih", rekao je Petrović.

On je ocenio da je Srbija ukinula sve zaštitne mere za proizvodnju, koja nije ni izašli iz tranzicije, uz jednostranu primenu SSP, bez ikakve upotrebe fondova. Po pitanju proizvodnje mleka, Petrović je rekao da država skida zaštitne mere, stimuliše uvoz gotovih proizvoda, a ne sirovine.

"Tri puta su veći carina i prelevmani na sirovinu nego na gotov proizvod", rekao je Petrović i dodao da će nam biti gore nego Grčkoj, ako ne promenimo politiku. Na dvodnevnom skupu u Subotici najavljeno je oko 130 učesnika iz zemlje i inostranstva, iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Skup je posvećen dosadašnjim tendencijama, sadašnjem stanju, predstojećim izazovima, rizicima i perspektivama prilagodavanja agroprivrede Srbije u najzahtevnijoj fazi perioda pristupanja Evropskoj uniji, u fazi od kandidata do punopravnog članstva u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: