Predlog za budžet dostaviti sutra

Sutra ističe rok do koga resorna ministarstva treba da dostave predloge svojih prihoda i rashoda u idućoj godini.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

15:44

Default images

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u četvrtak je izjavio da je svim ministarstvima dostavljen okvir za izradu budžeta za narednu godinu i da na osnovu toga treba da dostave svoje prihode i rashode za 2013. do ponedeljka, 1. oktobra.

Ministar Dinkić je, podsetivši da je osnovna pretpostavka budžeta za narednu godinu smanjenje deficita na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), istakao da su sva ministarstva dobila najviše okvire budžeta i unutar njih i maksimalne iznose za subvencije, kupovinu robe i usluga i budžetskih kredita.
Ministar je ukazao da će budžet za 2013. biti striktno u okviru tih limita i da će biti usvojen mnogo pre nego prethodnih godina.
Dinkić je naveo da će najveće smanjenje budžeta biti u okviru Ministarstva finansija i privrede, koje će na sopstvenom primeru pokazati potrebu za štednjom u budžetu.
Subvencije za privredu će u narednoj godini biti smanjene sa 32 na 26 milijardi dinara, najavio je Dinkić i dodao da će u okviru tih sredstava biti dovoljno novca i za subvencionisane kredite i za druge programe.
On je naveo da će se uštede napraviti na subvencijama u preduzećima u restrukturiranju, kojima će taj proces biti ograničen do 30 juna 2014. godine, do kada će biti rešen njihov status.
Dinkić je rekao i da će u 2013. biti nastavljeno subvencionisanje kredita za likvidnost, bar u prvoj polovini naredne godine. Naime, dok se u 2012. očekuje privredni pad od 0,5 do jedan odsto, a u sledećoj godini rast od najmanje dva odsto.
Ističući da u 2013. neće biti smanjivane subvencije poljoprivredi, Dinkić je dodao da će budžet za to ministarstvo imati i investicioni deo iz kojeg će se finansirati bespovratna sredstva poljoprivrednicima u iznosu od 30 do 40 odsto, za one koji grade hladnjače, sušare, modernizuju proizvodnju.
Ministar je najavio i da će paralelno sa budžetom za 2013. biti predložen paket od novih 14 zakona.
Medju kojima su i krovni zakon o taksama i naknadama za korišćenje dobara od javnog značaja, kao i zakoni o javnim preduzećima i o porezu na dobit koji će od ponedeljka biti na javnoj raspravi. Ministar Dinkić je precizirao da će novina u Zakonu o javnim preduzećima biti raspisivanje javnih konkursa za izbor direktora, na republičkom i na lokalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: