Šta je sa podelom akcija Telekoma?

Građani će svoje besplatne akcije Telekoma moći da unovče tek pošto država odluči kakva će biti sudbina te kompanije.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

14:56

Default images

Osnovni razlog zbog kojeg Telekoma još uvek nema na berzi jeste to što bi se tako videlo da je njegova vrednost manja od one koju procenjuje država, a to ne bi bio dobar signal za potencijalnog kupca, tvrde upućeni, piše Blic.

Iako se još proletos uveliko spekulisalo da bi u septembru besplatne akcije Telekoma mogle da se pojave na berzi jer su se za to stekli svi uslovi, ni u oktobru, po svemu sudeći, nema naznaka da će do toga uskoro doći.

Jedino čime se u ovom trenutku licitira jeste da li će i pod kojim uslovima država prodati svoju “zlatnu koku”, pa je ministar finansija Mlađan Dinkić prvi povukao nogu iznevši u javnost sumu od 2,5 milijardi evra za prodaju sto odsto vrednosti kompanije.

"Čini mi se da sadašnja vlada pokušava da testira tržište licitirajući s cenom. Tek kada vide da li mogu da ga prodaju za dve i po milijarde evra, uslediće i odluka da li pustiti akcije malih akcionara na berzu, ako Vlada ostane većinski vlasnik, ili ih prodati u celom paketu. Nije realno da se bilo šta dogodi do kraja ove godine", objašnjava za “Blic” broker Branislav Jorgić.

On ipak poručuje da je za male akcionare najvažnije da kompanija iskazuje dobre rezultate poslovanja, jer će u tom slučaju vrednost tih akcija kad-tad doći do izražaja.

Vlada Srbije usvojila je u aprilu zaključak o besplatnoj podeli akcija Telekoma Srbija i odredila tržišnu vrednost kapitala te kompanije u iznosu od 2,27 milijardi evra. Samim tim je predviđeno da će svaki građanin dobiti po 31 akciju, čija je početna cena 2,27 evra po jednoj deonici, što ukupno vredi 70 evra.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da je sasvim logično što je u jeku predizborne kampanje Vlada usvojila ovakav zaključak jer je to najzgodniji način uticaja na potencijalne glasače.
zaključuje Gujaničić. "Niko nema petlju da to reši. Zato ne očekujem da će se skoro nešto po tom pitanju značajno desiti", kaže Savić za “Blic”.

Jedan od osnovnih razloga što Telekoma još nema na berzi, prema njegovim rečima, jeste taj što bi država izgubila kontrolu nad oko 20 odsto akcija koje su u vlasništvu građana i zaposlenih.

"Građani bi se oslobodili tih akcija čim im se ukaže prilika jer je kriza, a time bi se došlo u opasnost da neko drugi iskoristi priliku i postane vlasnik petine akcija Telekoma, što državi nikako ne bi išlo u prilog", zaključuje Savić.
Nenad Gujaničić, broker Inteza invest grupe, kaže da bi država uveliko pustila Telekom na berzu da je sigurna da će ga prodati po ceni koju priželjkuje.

"Ali, u ovim okolnostima nema šanse da dobiju 2,5 milijardi evra, pa se i ne razmišlja o toj opciji. Zato je i cela priča o dodeli besplatnih akcija u domenu jeftinog populizma",

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: