Stečajni upravnici ljute Dinkića

Stečajni upravnici mora da su opasno naljutili ministra finansija, kada je javno morao da kaže da će kod unakrsne provere prihoda i imovine oni biti prvi.

Izvor: Politika

Nedelja, 30.09.2012.

14:26

Default images

Ministar finansija precizirao je da će prva ciljna grupa biti stečajni upravnici koji neefikasno obavljaju svoj posao, a imaju visoke honorare i stečajni postupci idu katastrofalno sporo”, piše Politika.

Agencija za osiguranje depozita raspolaže sa 23,5 milijardi dinara koje ne mogu da idu u budžet jer ti stečajni postupci nisu završeni, a Agencija za privatizaciju raspolaže sa 40 milijardi dinara iz stečajeva i restrukturisanja jer sudovi sporo taj novac dodeljuju poveriocima, precizirao je ministar.

"Zbog toga što mislimo da stečajni upravnici u Srbiji, čast izuzecima, ne rade taj posao odgovorno, profesionalno i brzo, oni će biti prvi na meti provere, jer smatramo da tu ima nekih razloga koji su materijalne prirode. Ne mislim da oni ne znaju i ne mogu to da okončaju, već mislim da imaju i lični interes", rekao je Dinkić.

Juče u Ministarstvu finansija Politika nije dobila zvanično pojašnjenje na koga je ministar mislio, ali upućeni tvrde da se prozivka odnosi na stečajne upravnike četiri velike državne banke u stečaju – Investbanke, Jugobanke, Beobanke i Beogradske banke. To je uostalom i jasno iz njegove izjave da Agencija za osiguranje depozita raspolaže sa 23,5 milijardi dinara koje ne mogu da idu u budžet jer stečajni postupci nisu završeni. Stečaj u slučaju ovih banaka traje više od jedne decenije.

Nije sporno da stečajni upravnik ima pravo na nagradu za rad i naknadu troškova. To je detaljno regulisano Zakonom o stečaju i Pravilnikom o osnovama i merilima za određivanje nagrade i naknade troškova stečajnih upravnika. Konačnu visinu kako nagrade tako i naknade troškova u svakom stečajnom postupku određuje stečajni sudija u vreme zaključenja stečajnog postupka.

Bilo je, međutim, slučajeva da je javnost bila zaprepašćena astronomskim sumama koje su pojedinci na ime te nagrade dobijali.

Najveća isplaćena nagrada za stečajnog upravnika bila je 43 miliona dinara. U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika ne žele da kažu o kojoj firmi je konkretno reč. "Reč je o preduzeću čija imovina je imala likvidacionu vrednost preko milijardu dinara, dok je bruto nagrada stečajnog upravnika činila četiri odsto te vrednosti. Stečaj je trajao tri godine i stečajnim poveriocima je isplaćeno 97,5 odsto njihovih potraživanja. Stečaj je sproveo privredni sud u Sremskoj Mitrovici koji je u skladu sa propisima i odobrio predmetnu nagradu", navodi se u odgovoru.

Prema podacima ove agencije, trenutno je aktivan 2.741 stečajni postupak. Najveći broj stečajnih upravnika čine fizička lica, dok je u 595 postupaka stečajni upravnik – Agencija za privatizaciju. Ukupan broj licenciranih stečajnih upravnika je 408, dok je ukupan broj aktivnih licenciranih stečajnih upravnika 283. Međutim, u praksi se često dešava da neki upravnik vodi i po nekoliko preduzeća, a neko ne može da dobije nijedno. U Agenciji za licenciranje navode da to nije pitanje iz njihove nadležnosti, već po Zakonu o stečaju o tome odlučuje sud koji sprovodi stečaj.

Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije, slaže se da bi stečajnim upravnicima trebalo proveriti prihode i i imovinu, ali da unakrsnu proveru moraju da prođu i direktori javnih preduzeća, naročito onih velikih.

"Ima indicija da su se mnogi čelnici javnih preduzeća obogatili i da su postali nova elita. Unija poslodavaca zahteva da unakrsna provera prihoda i imovine počne upravo od njih, a s tim u vezi da se ispitaju i javne nabavke u javnim preduzećima proteklih godina", kaže Rajić.

Rajić smatra da bi za Srbiju bilo veoma dobro kada bi naša Poreska uprava kopirala način rada italijanske Finansijske policije, koja ima posebna ovlašćenja.

Ali i švedskog centralnog poreskog registra. Srpski poreznici bi mogli dosta da nauče i od rumunskih i mađarskih kolega, kojima se pri kupovini automobila gotovinom mora dostaviti i potvrda o poreklu novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: