Nikl nije ni isplativ?

Akademik Vidojko Jović o eksploataciji opasne rude u Srbiji. Ležišta postoje i u Grčkoj, ali Evropska Unija ne dozvoljava nikakve radove, pišu Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

12:06

Default images

Ni pod kakvim uslovima ne bi trebalo dozvoliti eksploataciju rude nikla u Srbiji tokom narednih 50 godina jer su u pitanju prljave tehnologije - izjavio je akademik i profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu Vidojko Jović.

"Eksploatacija nikla imala za rezultat bi strašne posledice po zaštitu životne sredine, zdravlje stanovništva, vegetaciju, zemljište, podzemne i površinske vode. Nema čistih tehnologija u eksploataciji nikla", rekao je Jović.

Taj posao nije ni isplativ, jer su procenjene rezerve rude nikla u Srbiji manje od jednog procenta, pa ni geološka istraživanja nemaju nikakav efekat, tvrdi Jović, koji je profesor na predmetu Geohemija.

Ležišta kao u Srbiji postoje u Grčkoj, ali tamo nema zainteresovanih za istraživanja i eksploataciju jer u EU važe stroža pravila zaštite, ističe on.

Profesor Jović je podsetio na to da su prvi rudnik nikla otvorili Englezi u Turskoj, ali su odatle "izjureni" i otišli su na Filipine. Turska više ne eksploatiše nikl, jer ministarstvo šuma te zemlje ne daje dozvole za taj posao, Rusi su zatvorili Norilsk i sada se eksploatiše samo u Kanadi i Australiji jer su to prljave tehnologije, naglasio je Jović.

Ministar rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević je, inače, zalažući se za obavljanje istražnih radova na potencijalnim nalazištima rude nikla u Srbiji, ukazao na to, da metrička tona ovog metala sada vredi više od 25.000 dolara na svetskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: