Kina će pomagati u rešavanju krize

Kineski premijer Ven Djiabao kaže da će Peking nastaviti da pomaže u rešavanju krize u evrozoni, nakon ulaganja u dužničke hartije evropskih zemalja.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

14:58

Default images

"Kina će nastaviti da igra ulogu u rešavanju evropskih dužničkih problema na odgovarajući način", rekao je Ven na poslovnom samitu, održanom nakon razgovora sa liderima Evropske unije.

Ven je naveo da je "Kina proteklih meseci investirala u obveznice evropskih država... i razmatrala načine saradnje sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom", novim fondom za spasavanje evrozone, vrednim 500 milijardi evra, koji treba da stupi na snagu sledećeg meseca.

"Evropa je na pravom putu da reši dužničke probleme. Ono što je sada najvažnije je sprovesti reforme u potpunosti", dodao je on.

Venovi komentari odslikavaju promenu tona u odnosu na "ozbiljnu zabrinutost" oko efekata koje evropska kriza ima na Kinu, koje je premijer izrazio pre samo tri nedelje, tokom posete nemačke kancelarke Angele Merkel Pekingu.

Gotovo polovina evropskog izvoza u Kinu dolazi iz Nemačke, a četvrtina evropskog uvoza kineskih proizvoda odlazi u Nemačku.

Ven je ukazao da je Kina ovog leta upumpala desetine milijardi dolara u Međunarodni monetarni fond, budući da su globalne ekonomije udružile napore u pokušaju da ograniče stetu nastalu zbog ekonomskih problema širom sveta.

Premijer je dodao da je to učinjeno iz "strateških" razloga, navodeći da je "suština" kineske "stabilne" veze sa blokom evropskih zemalja "dugoročna i na nju ne utiču ideološke razlike niti privreme prepreke".

Ven je od 2003. posetio 18 zemalja članica EU i ojačao trgovinske veze Unije i Kine.

Premijer je poručio da te veze mogu još da napreduju, uz obostrane investicije i "potrebu da se proširi saradnja na infrastrukturnim projektima", na polju tehnoloških inovacija, nuklearne energije i informacionih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: