Bugarin: Dugo neće biti bolje

Zbog dizanja PDV divljaće cene. Dinkićev paket dobar, ali kratkoročno, kaže Miloš Bugarin, predsednik PKS.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 20.09.2012.

09:51

Default images

Srpska privreda ima nagomilane probleme, kraj krize se ne nazire i Vlada i nema drugog izbora nego da ide na radikalne mere kako bi se sprečio bankrot.

Paket koji je predložio ministar finansija Mlađan Dinkić je dobar, ali on će imati kratkoročan efekat ako se ne nastavi sa poreskom reformom i reformom javnog sektora. Ovakvu analizu trenutnog stanja srpske ekonomije u intervjuu za “Novosti” daje predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin. On kaže da Dinkićeve mere idu u pravcu smanjenja nelikvidnosti, što je problem na koji su privrednici godinama ukazivali:

Sledeći korak mora biti da se zaustavi pad zaposlenosti i privredne aktivnosti. Bez toga, ne možemo se odlepiti od dna krize i krenuti u ozdravljenje.

"Tačno je da se Vlada susreće sa brojnim problemima, ogromnim budžetskim deficitom od preko sedam odsto, visokim javnim dugom i ima užasnih poteškoća da servisira sve svoje obaveze. Najavljuje se i povećanje poreza na zarade od pet odsto i poreza na dobit kompanija za dva odsto. To će donekle popuniti budžet, ali nisam siguran da će ovaj potez na srednji rok dati dobre efekte", kaže Bugarin i dodaje da nije zagovornik povećanje PDV-a, navodeći primer Hrvatske koja nije dobro prošla sa podizanjem PDV u dva navrata.

Bugarin kaže da je nemoguće izbeći inflatorne udare i da treba očekivati rast cena od dva do pet odsto.

"Biće dobro ako ovu godinu završimo sa inflacijom nešto iznad 10 odsto. Na kratak rok nije moguće uraditi kompletnu poresku reformu, ali to treba da bude prioritet Vlade. Takođe, očekujem da ova vlada ozbiljno prione na reformu javnog sektora, koja se pod izgovorom krize odlaže četiri godine", kaže Bugarin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: