Ruske kompanije ćute za Železaru

Ruske kompanije, koje se u medijima pominju kao mogući kandidati za kupovinu železare Smederevo, za sad nisu spremne da javno potvrde zainteresovanost.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

15:24

Default images

Protokol sastanka komiteta za međuvladinu trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji su početkom septembra potpisali srpski ministar rudarstva Milan Bačević i ruski ministar energetike Aleksandar Novak kao kopredsednici komiteta, sadrži i ponudu Srbije Rusiji da kupi železaru Smederevo za jedan dolar.

Bačević je prilikom posete Moskvi rekao da je među kandidatima "ozbiljna ruska kompanija" koja je "vezana za neke druge poslove u Srbiji", kao i da su predstavnici te kompanije već bili u Beogradu na razgovorima.

Iz kompanije Mečel, koja je već prisutna na tržištu Srbije, šef odeljenja za odnose s javnošću Marija Kolmogorova je u kratkom odgovru putem mejla rekla Tanjugu da "ne potvrđuje zainteresovanost za moguću kupovinu metalurškog kombinata u Smederevu".

Mečel je ranije već kupila Fabriku bakarnih cevi u Majdanpeku, a u Srbiji je ova kompanija prisutna kroz Mečel sistem iz Beograda koja se bavi prodajom prozivoda od gvožđa.

Reč je o jednoj od vodećih ruskih kompanija a njen biznis sastoji se od četiri segmenta: rudarskog, metalurškog, železnih legura i energetskog.

Kako je navedeno na sajtu kompanije, Mečel objedinjuje proizvodjače uglja, koncentrata gvozdene rude, čelika, valjane robe, železnih legura, prerađivačkih proizvoda, gotivne i električne energije. Na spisku mogućih kandidata iz Rusije našao se i Novolipecki metalurški kombinat.

Predstavnik te kompanije Jevegenij Lukaševič navodi da kompanija "nikada ne komentariše glasine na tržištu, niti ih potrđuje, niti demantuje".

Lukaševič, koji je u tom kompaniji zadužen za kontakte sa stranim medijima, dodaje i da kompanija dosad nije imala nikakvih veza sa Srbijom.

"Što se tiče inostranstva, imamo poslove pre svega u zapadnoj Evropi - Francuskoj, Danskoj, kao i u SAD", rekao je Lukaševič.

Novolipecki metalurški kombinat sa sedištem u Lipecku na zapadu Rusije je kompanija u čijem se sastavu nalazi treći po veličini metalurški kombinat u ovoj zemlji.

Glavna oblast poslovanja je crna metalurgija, a prema podacima na ruskoj Vikipediji, 2010.godine obrt kompanije je iznosio 8,351 milijardu dolara uz čisti profit od 1,255 milijardi. Kompanija zapošljava oko 60.000 ljudi.

Predsednik saveta direktora kompaniej je Vladimir Lisin (56), koji je s imetkom od 15,9 mlijardi dolara bio drugi na spisku 200 najbogatijih biznismena Rusije 2012. po verziji časopisa Forbs.

Prema procenama ruskog časopisa Finans, njegovo bogatstvo u martu 2011. je iznosilo 28,3 mlijarde dolara. Pored kontrolnog paketa Novolipeckog metalurškog kobinata, Lisinu pripada transportni holding "Universal cargo Logistics" koji obuhvata aktive kompanija Volškoe parahodstva, luke u Sankt Peterburgu, Nevkog brodogradilišta, kao i Prve teretne kompanije, najvećeg operatora teretnog železničkog transporta u Rusiji.

Pripada mu i radiostanica Biznis FM, a svojevremeno je finansirao i štampano izdanje lista "Gazeta".

Voli streljaštvo i skuplja figure od kovanog gvožđa - njegova kolekcija broji više od 200 eksponata.

Prema spekulacijama, jedan od kandidata za kupovinu smederevske železare je i Severstalj, u čijem je vlasništvu Čerepovecki metalurški kombinat (u Vologodskoj oblasti na severozapadu Rusije) druga po veličini čeličana u zemlji.

Šef za spoljne komunikacije te kompanije Jelena Kovaljova ističe da je praksa Severstalji da ne komentariše "tržišne glasine, nezavisno od toga da li su one istinite ili ne".

"To je veoma osetljiva informacija i bilo kakav komentar mogao bi naneti štetu i našoj kompaniji, i objektu o kojem se radi, bilo da je reč o istini ili neistini", kaže Kovaljova.

Prema njenim rečima, kompanija Severstalj u ovom trenutku nema nikave poslove u Srbiji niti na Balkanu, a pored Rusije ima ćerke kompapnije i posluje u SAD, Poljskoj, Letoniji, Ukrajini.

Glavna oblast rada kompanije je crna metalurgija, a kako pokazuju odaci za prošlu godinu, obrt joj je iznosio 15,812 milijardi dolara, od čega je čisti profit bio 2,035 milijardi.

Kompanija zapošljava oko 69.000 ljudi, predsednik saveta dikretora je Kristofer Klark a generalni direktor Aleksej Mordašov, koji je i njen glavni vlasnik.

Mordašov (47) je od početka vezao sudbinu za Čerepovecki metalurški kombinat, kasnije transformisan u Severstalj, gde se zaposlio kao mladi svršeni student Lenjingradskog inženjersko-ekonomskog instituta a posle privatizacije devedesetih gdoina postao njegov vlasnik.

U njegovom posedu je i 95,3 odsto akcija najvećeg ruskog koncerna u oblasti mašinogradnje "Silovie mašini", gde je predsednik saveta direktora, a pripada mu i blokirajući paket od 25,6 odsto akcija nemačke turističke kompanije TUI AG.

Prema proceni Forbsa, on je treći najbogatiji Rus sa imetkom od 15,3 mlijardi dolara, a zanimljivo je da je 2011. učestvovao na sastanku Bilderberg grupe. Poslednjih meseci među zainteresovanim kompanijama u Rusiji za kupovinu železare Smederevo pominjao se i "Uralski rudarsko-metalurška kompanija" (UGMK), koji je posle ponovljenog tendera srpske vlade otkupila tendersku dokumentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: