Povlače milijarde iz Švajcarske

Promene u poreskom i finansijskom sistemu mogle bi teško pogoditi najveće švajcarske banke, koje su u istoriji bile poznate kao sigurna luka za kapital.

Izvor: index.hr

Utorak, 18.09.2012.

11:08

Default images

Međutim, nakon što su se mnoge zemlje požalile da njihovi građani izbegavaju plaćanje poreza tako što novce drže na tajnim računima u Švajcarskoj, zemlja je pod sve većim pritiskom da se ta regulativa promeni.

U najvećoj banci UBS očekuju da će evropski klijenti iz švajcarskih banaka povući stotine milijardi franaka zbog obustavljanja mogućnosti korišćenja tajnih računa koji im omogućavaju izbegavanje plaćanja poreza.

Jurg Zeltner, menadžer upravljanja imovinom u UBS-u, kaže kako bi švajcarske banke mogle vrlo brzo doživeti odliv od 12-30 milijardi franaka iz ukupne evropske imovine, piše reuters.

"Kao posledica reorganizacije finansijskog centra i planiranog poreza po odbitku, pretpostavljamo da će stotine milijardi franaka iscuriti iz Švajcarske", rekao je Zeltner.

Njemački finansijski servis Zeb/Rolfes Schierenbeck Associates pak procenjuje kako bi evropski klijenti do 2016. godine mogli iz švajcarskih banaka povući čak 200 milijardi franaka od ukupno 789 milijardi evra imovine oslobođene poreza. Druga najveća švajcarska banka Credit Suisse, objavila je kako procenjuje da će klijenti u zapadnoj Evropi podići i do 37 milijardi dolara kroz nekoliko godina, upravo zbog pritisaka oko poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: