RWE ne ulaže u hrvatske elektrane

Nemačke RWE neće učestvovati u strateškom partnerstvu s Hrvatskom elektroprivrednom u projektovanju, izgradnji i upravljanju novim blokom termoelektrane.

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 16.09.2012.

14:45

Default images

Kako piše u saopštenju RWE iako neće učestvovati u izgradnji bloka u termoelektrani Plomin C spremni su da pruže tehničku podršku projektu.

Kako se navodi, RWE je, kao dugogodišnji HEP-ov partner u termoelektrani u Plominu, primio poziv za učestvovanje u strateškom partnerstvu sa HEP-om u projektovanju, izgradnji i upravljanju novim blokom termoelektrane Plomin C. RWE ispunjava sve uslove i spreman je projekt podržati sa svoje sadašnje pozicije akcionara TE Plomin d.o.o. kao i kompanija s iskustvom i znanjem u realizaciji projekata velikih elektrana te vrste u Evropi, navodi se u saopštenju.

"RWE je, međutim, doneo odluku da neće učestvovati u predkvalifikacijama u kojima će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo. Odluka je većim delom posledica RWE-ove strategije vezane za strukturu evropskog portfelja elektrana kao i trenutnih kapitalnih ograničenja", ističu u toj kompaniji.

Dodaju kako je RWE-u dobro poznata sve teža situacija u proizvodnji energije za temeljne potrebe u Hrvatskoj kao i uloga koju bi u tom kontekstu imala nova elektrana u Plominu.

"Zbog toga je RWE izrazio zanimanje da projekt podrži delujući kao HEP-ov zastupnik – tehnički savetnik u projektu, tako što će voditi brigu o upravljanju i održavanju objekta kao i nabavljanju energenta i prodaji proizvedene električne energije", zaključuje se u saopštenju.

Inače, nemački je RWE partner HEP-a u termoelektrani Plominu 2. Naime, tvrtka TE Plomin d.o.o, koja je vlasnik TE Plomin 2, mešovito je društvo u vlasništvu 50 posto RWE Powera i 50 posto HEP-a d.d., a s tomkompanijom HEP Proizvodnja d.o.o. ima dugogodišnji ugovor o vođenju i održavanju TE Plomin 2 (bloka B). HEP je daopštio kako je istekao rok za iskazivanje interesa za partnersku saradnju na izgradnji i upravljanju TE Plomin C. Interes je iskazalo šest kompanija, a za koje u HEP-u ocenjuju da su sposobne u partnerstvu doprineti ispunjenju poslovnih interesa i unapređenju stručnih i poslovnih kompetencija HEP-a.

Do 28. septembra napraviće se popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda do kraja ove godine. Izbor strateškog partnera obaviće se u skladu s objavljenim kriterijumima, posebno vrednujući stepen dela domaćih kompanija u projektu, saopštili su iz HEP-a.

Da podsetimo, Elektroprivreda Srbije je nedavno potpisala memorandum o saradnji sa RWE. Očekuje sa da će prvi posao nemačkog energetskog giganta u Srbiji biti izgranja novog bloka termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: