Vlada odlučila: PDV ide na 20 odsto

Vlada Srbije usvojila je predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu i paket mera za stabilizaciju javnih finansija. Doneta je i odluka da se PDV poveća na 20 %.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

14:31

Default images

Vlada je donela odluku da opšta stopa poreza na dodatnu vrednost (PDV) bude povećana od oktobra sa 18 na 20 odsto, ali se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate.

Snižena stopa PDV-a od osam odsto na sve životne namirnice je zadržana, kako bi se očuvao standard građana.

Izmenama zakona se predviđa i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.
Ministar finansija Mlađan Dinkić je kazao da je Vlada usvojila i izmene 12 zakona u okviru tog paketa, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i koji bi sledeće nedelje trebalo da se nadje u Skupštini Srbije.

On je istako da je Srbija danas u izuzetno teškoj situaciji, "jer je za pokrivanje budžetskog deficita i otplatu javnog duga ove godine potrebno rekordnih 4,4 milijarde evra, a samo za plaćanje kamate troši se tri puta više nego na kompletan agrarni budžet".

Dinkić je rekao da bi svako odlaganje fiskalne konsolidacije dovelo Srbiju za godinu do dve u situaciju sličnu Grčkoj. Paket mera će omogućiti obaranje budžetskog deficita sa 7,1 odsto BDP (235 milijardi dinara) na 6,7 odsto BDP do kraja godine.
Ministar Dinkić izjavio je da primena programa treba da donese uštedu od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove godine i 120 milijardi dinara u narednoj godini.

"Mere su radikalne u pogledu kresanja nepotrebnih troškova države i smanjenja birokratije, ali i socijalno odgovoran u pogledu zaštite naugroženijih slojeva stanovništa", rekao je Dinkić. On je kazao da kriza neće da se zaustavi odjednom, ali da će mere omogućiti radikalno obaranje budžetskog deficita i usporavanje rasta javnog duga, a plan je da se rast javnog duga zaustavi u 2014. godini.

Vlada je odlučila da se ukine oko 130 parafiskalnih nameta i taksi, čime poreski sistem postaje jednostavan i predvidiv.

Za više od pola miliona najugroženijih penzionera čija su mesečna primanja ispod 15.000 dinara Vlada je obezbedila i posebnu pomoć u iznosu od 16.000 dinara godišnje, čija će prva rata biti isplaćena tokom sledeće nedelje.

Ušteda će biti napravljena i smanjenjem previsokih plata u agencijama i javnim preduzećima, gde najviša plata ne može biti veća od 162.000 dinara bez minulog rada. Premijer Ivica Dačić je posle sednice Vlade istakao da neće biti u vreme velike ekonomske krize otpuštanja, ali da će plate i penzije biti "usklađene sa relanim tokom".

Dačić je međutim naglasio da će penzioneri čiji su mesečna primanja manja od 15.000 dinara da dobiti 13-u penziju.

"Osnovno opredeljenje vlade je da ekonomsku krizu , koja je ne samo naša nego i sevtska, prevaziđemo uz najmanju moguću štetu" poručio je premijer.

Dačić je dodao da ne smatra da vlada samostalno može da ponudi najbolje rešenje već da će za privredni oporavak iskoristiti "najumnije iz Srbije".

"Bez obzira u kom periodu je kriza nastala da li je počela u Srbiji ili na Zapadu, nema izlaska iz nje, ukoliko svako u skladu sa svojim mogućnostima ne učini sve za našu zemlju i naš narod. Isto tako kao što su znali da rade za sebe, privrednici sada treba da pokažu i da ukažu kako treba raditi za državu i za narod" rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nije moralno da neko građanima govori o stezanju kaiša, a da u javnim preduzećima zaposleni imaju deset puta veće plate nego što je prosečna plata u Srbiji.

"To nije nezakonito isto kao što nije nezakonito da strane banke iznesu milijardu i po evra za godinu i po dana u vreme kada Srbija propada. To nije nezakonito, ali je društveno neodgovorno" rekao je Dačić.

"Hoćemo li mi podeliti odgovornost ili ćemo problem rešavati samo tako što ćemo stezati kaiš grdajanima" zapitao je on i odgovorio da nema gde više da se "steže kaiš" građanima jer su prosečne plate i penzije "toliko niske da više tu efekta nema".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: