Referentna kamatna stopa 10, 5 %

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 10,5 odsto.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.09.2012.

12:19

Default images

"Imajući u vidu da se na dominantne faktore koji sada utiču na rast inflacije ne može efikasno uticati referentnom kamatnom stopom, Izvršni odbor je odlučio da zadrži dostignuti stepen restriktivnosti monetarne politike", saopštila je NBS.

Izvršni odbor očekuje i pozitivne efekte fiskalne stabilizacije.

Mere usmerene na povećanje prihoda države, kako je ocenjeno, imaće jednokratni uticaj na inflaciju, dok će smanjenje rashoda uticati na pad tražnje, a time i na smanjenje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizni kurs.

Po oceni Izvršnog odbora, "rast cena hrane na domaćem i stranom tržištu kao posledica loše poljoprivredne godine, očekivani rast regulisanih cena u narednom periodu i povećanje cena uvoznih proizvoda uz iscrpljivanje ranije deprecijacije dinara, ključni su faktori rasta inflacije u Srbiji".

Izvršni odbor NBS ukazao je i da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiti od uticaja eksternih faktora, uspešnosti obuzdavanja inflatornih očekivanja i efekata fiskalne konsolidacije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 18. oktobra 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: