Kafana "Srbija”

I tako se polako kristališe, da kažem, mantra nove vlade: Žute hapsimo – narod častimo!

Ima onaj stari vic gde jedan pijanac pita drugog: – Znaš li onu kafanu gde daju ćevape i kriglu piva za petnaest dinara? –Ne – kaže drugi– a gde to ima? – Pa nema nigde – odgovara prvi – a jel’ da da je jeftino? Tako vam je u Srbiji sa lekovima.

Izvor: Danica Popoviæ, Politika

Sreda, 29.08.2012.

14:14

Default images

Jeftiniji su nego bilo gde u regionu – samo ih nema. A jeftiniji su samo zato što u Ministarstvu zdravlja evro košta 99 dinara, ako verujete. Oni cene lekova obračunavaju tako što prosečnu cenu leka u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji (koja je, naravno, u evrima) pomnože sa 99 i dobiju tu domaću, maksimalnu cenu. Koja – šta – ne pokriva troškove, pa farmaceuti povlače lekove iz prometa.

I nije sad problem u pohlepnim farmaceutima. Tako je, da podsetim čitaoce, bilo još od Rimskog carstva: svaki put kad je suveren ograničavao cene ispod nivoa troškova, trgovci su povlačili robu i odlazili. Tako da se na lokalne trgovce ne treba ljutiti: kao i njihovi davni preci, oni će se vratiti čim se pravila igre promene.

Nije sad više tema ni prošla vlada koja je napravila takva pravila igre koja su dovela do nestašice lekova. Sad je tema – ko će zabraniti ovoj vladi da po nahođenju formira sopstveni, takoreći lični devizni kurs? Nova ministarka zdravlja će tu slabo biti od pomoći – ona, naime, čvrsto veruje da upravo vlada formira devizni kurs: "Vlada Srbije je jedina vlast koja može da menja kurs evra po kome se vrši obračun i kada to bude uradila, to će se dogoditi za sve proizvode, pa i za lekove”.

Nije tema, naravno, ni to – kako to da Slavica Đukić-Dejanović ne zna da devizni kurs ne menja vlada (već jedino i isključivo Narodna banka Srbije) nego je tema – kako to da ministarka zdravlja i bivša predsednica parlamenta baš toliko nije upućena u pravila igre definisana Ustavom i osnovnim zakonima ove zemlje?

Ali šta sad, narod voli pojeftinjenja. Najpre je objavljeno da će pojeftiniti sto šezdeset, pa trista, da bi nas u petak Tanjug i Beta obradovali vešću da pojeftinjuje čak 449 lekova! Gde to ima, pitao bi onaj naš pijanac sa početka teksta... I što ti je konkurencija. Čim se narod zagrejao za jeftinije lekove koje nudi SPS, Ministarstvo energetike (SNS) najavilo je pojeftinjenje struje. "Građanima Srbije bi do kraja septembra trebalo da bude omogućeno korišćenje struje po jeftinijoj tarifi i to dva sata tokom dana, a ne samo od ponoći do osam ujutro”,objavila je prošle nedelje ministarka energetike Zorana Mihajlović. Doduše, ministarka je istovremeno najavila da je „pred namajedna ozbiljna grejna sezona i ozbiljna energetska kriza”, povodom koje nije najavila nijednu meru, valjda i ne treba. Jedino je istakla da vlada ozbiljno razmišlja o tome da počne da otpisuje dugove onima koji nisu redovno plaćali struju. Ko je do sada redovno plaćao struju – neka se ozbiljno preispita, mora da je to bila poruka, razmišljam.

I tako se polako kristališe, da kažem, mantra nove vlade: "Žute hapsimo – narod častimo!”

Dok policija selektivno hapsi, kako se i valja, čašćavanje je najavio i treći stub vlade u liku ministra Dinkića (URS), iz pepela podižući posrnulu fabriku „Goša”. Koja će od sada prodavati svoje vagone srpskoj železnici, inače, najvećem srpskom gubitašu sa kumuliranim minusom – od preko milijardu evra! Kasnije, čim se malo razvije, „Goša” će izvoziti vagone u Republiku Srpsku, koja ni sama nikad nije stajala gore, ali šta sad. Ministar je najavio da će „istu ovakvu podršku dobiti i ’Želvoz’, fabrika vagona u Kraljevu i mašinska industrija u Nišu ’Minivagonka’, odnosno sve fabrike koje trenutno imaju problema sa poslovanjem” (Tanjug, 15. juna 2012). A kako sve fabrike trenutno imaju problema s poslovanjem – svima je svanulo.

I taman čovek pomisli, evo, ispucali su sve adute, prestaće, kad se prekjuče oglasi lično predsednik države, koji je direktoru NIS-a saopštio da je gorivo u Srbiji – preskupo! Predsednikova pres služba javlja da je Nikolić Kravčenku predložio da državni organi Srbije i ruski partneri zajedno pokušaju da nađu način da se cena goriva reguliše "tako da bude prihvatljivija građanima i privredi”. I predsednička palata odrešila kesu – i gorivo pojeftinjuje!"

Što reče onaj pijanac, znaš li onu kafanu gde daju deset ćevapa i kriglu piva za petnaest dinara? Kafana se zove "Srbija”!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: