Ljajić:Sad će bogati da osete krizu

Vlada će sprovesti reformu poreske politike kako bi oni koji zarađuju više, davali više. Neće biti poskupljenja hleba, i većeg PDV-a na hranu, kaže Rasim Ljajić

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

09:00

Default images

"Najteži ispit za ovu vladu neće biti ni Kosovo, ni Evropa, već kako da se izbori sa krizom i obezbedi bolji život građanima", rekao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

"Na tome će i ova i svaka buduća vlada ili opstajati ili propadati. Za septembar spremamo paket antikriznih mera, u kojima će ključ biti - radikalna štednja države i prebacivanje tereta krize na bogate", rekao je Ljajić za Novosti.

Prema njegovim rečima, dva su načina da se sanira ogromni deficit državne kase - prvi je da štedimo što je više moguće, a drugi da pronađemo model da povećamo prihode, koji su značajno manji od planiranih.

"Ima dosta manevarskog prostora. Od smanjenja raznih agencija, čiji se tačan broj uopšte ne zna, a ima ih više od 160. Biće ograničene plate u javnom sektoru, sa gornjim limitom od 165.000 dinara. I kod putovanja državnih funkcionera i korišćenja službenih automobila postoji veliki prostor za uštede", naveo je Ljajić.

"Osim štednje, moramo da nađemo i dodatne izvore prihoda. Nijedna zemlja, pa ni Srbija, ne može da izađe iz krize ako ne poveća izvoz, a za to je potrebno da imate konkurentan proizvod. Druga mogućnost je privlačenje investicija, što nije nimalo lako u ovom trenutku", rekao je on i istakao da je za privredu najvažnije da kurs dinara bude predvidiv.

"Ne razmatra se prodaja Telekoma"

Ljajić je kazao da se opcija prodaje Telekoma, za sada, ne razmatra, i da je ideja da se Telekom modernizuje, profesionalizuje menadžment, kako bi kompanija izdržala konkurenciju.

Prema njegovim rečima, povećanje stope PDV-a je krajnja mera i sigurno je da neće biti podizanja PDV-a na hranu.

"Da li će se ići na podizanje stope na 20 odsto, Vlada će odlučiti nakon detaljne analize da li je to jedini način da se ostvare dodatni prihodi", kazao je Ljajić.

Kada je reč o poskupljenju hleba, on je rekao da će biti nastavljen dijalog sa pekarima i "odluka mora biti rezultat čiste ekonomske računice, a ne bilo kakvih političkih kalkulacija".

"U ovom trenutku nema razloga za povećanje cene hleba, i tako će ostati sigurno do 30. septembra, dok je uredba o ograničavanju marži na snazi. Posle ćemo videti kako stoje bilansi žita, a činjenica je da rod pšenice neće biti na nivou domaćih potreba. I prinosi kukuruza, soje i suncokreta su manji od prošlogodišnjih, što može da se odrazi na cenu stočne hrane i, posledično, na cene mesa", kazao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: