Ekonomisti protiv smene guvernera

Iako ekonomisti nisu u potpunosti saglasni u ocenama rada aktuelnog guvernera NBS Dejana Šoškića, slažu se da nema ni dovoljno ni opravdanih razloga za njegovu smenu. Oni ocenjuju pritiske da Šoškić ode sa čela centralne banke kao narušavanje nezavisnosti te važne državne institucije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2012.

15:56

Default images

Bivša guvernerka NBS Kori Udovički ocenila je da Šoškić radi svoj posao odlično, "pogotovo kad se uzme u obzir da kapital po prvi put otiče umesto da pritiče u zemlju, a da je budžet van svakog okvira".

"I problemi sa državnim bankama su prevashodno u nadležnosti vlade, odnosno Ministarstva finansija", istakla je Udovički.

Prema njenim rečima, pritisci za smenu guvernera, ne samo da ruše nezavisnost NBS, "već ruše i svaki napor da Srbija postane pravna država".

"Nova vlast ima pravo da uspostavi svoj uticaj nad centralnom bankom, ali se to radi tako što će prilikom rotacije članstva u Savetu NBS postavljati stručnjake u koje ima poverenje", precizirala je Udovički.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da sadašnji guverner nije dao pravog povoda za smenu, pa čak ni za veće kritike na račun svog rada.

"Jedino što mu neki ekonomisti zameraju jeste da je iz deviznih rezervi potrošio nešto više sredstava braneći kurs, koji u dugoročnijoj perspektivi ne može da se odbrani. To bih mu i ja zamerio, ali to je daleko od razloga za smenu, utoliko pre što su i te devize iz rezervi trošene da bi se održao kurs ili usporilo njegovo menjanje, što se dešavalo pod pritiscima sa raznih strana, po svoj prilici i same vlade", rekao je Madžar.

Kako je naglasio, kada se sve sabere i oduzme, Šoškić je dobar guverner i njegova smena bila bi novi dokaz vođenja kadrovske politike po partijskim kriterijumima, a ne po kriterijumima kompetentnosti i efikasnosti.

"Siguran sam da ako dodje do smene, ona neće biti inspirisana tobožnjim njegovim greškama, nego željom da se jedno atraktivno i lukrativno mesto obezbedi za partijskog aktivistu", ocenio je Madžar.

Nema nikakve sumnje da se time narušava nezavisnost institucije kao što je NBS, naveo je on napominjući da bi to bilo "jedno novo uvećavanje pravnog i institucionalnog nereda u ovoj zemlji".

Madžar je istakao i da Šoškić "nipošto ne bi trebalo da se sam povuče".

"Ako hoće da nekog drugog tu stave, onda neka ih on stavi u neugodan položaj da moraju da se late jednog posla koji im neće služiti na čast", dodao je Madžar.

Ekonomista Mlađen Kovačević ukazao je da je zakonska regulativa takva da bi trebalo naći "debele razloge" da se smeni guverner ocenjujući da argumenti onih koji se zalažu za smenu Šoškića nisu dovoljno ubedljivi. On je naveo i da u Srbiji već godinama ne postoji nezavisnost centralne banke i da su i Šoškić i njegovi prethodnici dolazili na mesto guvernera jer je to "želeo neko iz političkih krugova".

"Što se tiče mogućnosti ostanka Šoškića, mislim da su one vrlo male, jer je moć političara ogromna. Srbija je, nažalost, još uvek daleko od pravne države. Ako su rešili, a izgleda da jesu, oni će promeniti, ako treba, i zakon samo da dodje čovek koji je prihvatljiv za ovu garnituru. Tako je bilo i u prošlosti, tako će verovatno i sada biti", istakao je Kovačević.

On je napomenuo i da je važno da ko god dođe za guvernera ima u Savetu guvernera ljude koji su dobri poznavaoci te materije, "što nije bio slučaj u prošlosti".

"Ono za šta se ja zalažem, jeste da guverner i ne mora biti vrhunski stručnjak iz te oblasti, mada bi bilo poželjno, ali je jako važno da on ima osećaj da treba da okupi ljude koji su iz te oblasti veliki znalci", precizirao je Kovačević u izjavi Tanjugu.

U svetu, a pogotovu razvijenim zemljama, čelnici centralnih banaka se, kako pokazuje višedecenijska praksa, ne menjaju često, a neki od njih provedu na tom položaju i po nekoliko četvorogodišnjih ili petogodišnjih mandata.

Bivši guverner SAD Alan Grinspen je, naprimer, bio šef američke centralne banke (Fed) neprekidno u periodu od 1987. do početka 2006. godine, a njegov prethodnik na tom položaju Pol Volker je takođe u više mandata obavljao tu funkciju. Grinspen je bio šef Fed-a u vreme kada su se u Beloj kući "izređala" četiri predsednika (Ronald Regan Džordž Buš stariji, Bil Klinton i Džordž Buš mladji). I nikom od njih nije palo na pamet da ga smenjuje, jer je važio za "super-kompetentnog guvernera".

Sadašnji šef Fed-a Ben Bernanki došao je na taj položaj u vreme dok je predsednik bio Džordž Buš mlađi, a njegov naslednik Barak Obama je podržao predlog da se prvom čoveku centralne banke SAD produži mandat za još četiri godine, uz puno pohvala za njegov dotadašnji rad. U mnogim zapadnoevropskim zemljama šefovi centralnih banaka su takođe "dugovečeni", jer se na toj položaju nalaze u po nekoliko mandata uzastopno.

U Rusiji koja je na tržišnu privrednu prešla pre dve decenije u tom periodu izmenjala su se tri guvernera nacionalne centralne banke, a slično važi i za većinu drugih istočnoevropskih zemalja sa takozvanom tranzicionom privredom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: