Agencija može da snizi cenu struje

Agencija za energetiku Srbije (AERS) pripremila je nove metodologije za određivanja cena korišćenja sistema za prenos struje, gasa, nafte i naftnih derivata.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

14:26

Default images

Novim metodologijama predviđena je bolja zaštita kupaca ali i mogućnost da Agencija zahteva snižavanje cene da bi se zaštitili kupci u slučajevima kada se troškovi operatera smanjuju.

U AERS-su su rekli da će se nove metodologije primenjivati od promene cena struje i gasa. Prema Zakonu o energetici, AERS će od oktobra određivati cene struje i gasa, umesto Vlade Srbije.

Primedbe na nove medotodologije cena korišćenje prenosnih energetskih sistema mogu se dostaviti AERS-u do 24. avgusta. Agencija za energetiku je istakla da se novim metodologijama, usklađenim sa Zakonom o energetici, određuju uslovi i način utvrđivanja maksimalne visine prihoda operatera prenosnog i transportnih sistema, kriterijumi za raspodelu tog prihoda, elementi za obračun i način obračuna usluge.

Novim metodologijama se zamenjuju dosadašnje metodologije i tarifni sistemi. Kako su istaklu u AERS-u, u domaću regulativu su u potpunosti prenete
relevantne odredbe ranijih, a delom i novih direktiva EU, čime se omogućava dalji razvoj tržišta energije i podržava uključivanje u regionalno i evropsko energetsko tržište.

Tekst metodologija se može videti na sajtu Agencije www.aers.org.rs, u rubrici javna konsultacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: