Cena nekretnina će tek padati

Cene stanova u poslednje dve godine smanjene su i do 30 odsto, a od jeseni se može očekivati novo pojeftinjenje kvadrata, kažu u agencijama za nekretnine.

Izvor: Beta

Utorak, 24.07.2012.

12:16

Default images

Sekretar Odbora Privredne komore Srbije za građevinu Goran Rodić rekao je da se očekuje da će cene stanova i dalje padati, posebno cene velikih stanova.

"Mali stanovi i stanovi srednje kvadrature uglavnom drže približne cene", rekao je Rodić.

On je ocenio da će mnogi investitori doći u situaciju da smanje cene jer neće moći da servisiraju kredite, a povećavaće se i ponuda stanova ukoliko banke budu prinuđene da aktiviraju hipoteke, dodajući da je 934.000 stanova pod hipotekom.

Prema njegovim rečima, cene su u odnosu na prethodne dve godine opale i do 30 odsto, a u ekskluzivnim zonama cene stanova su drastično pale, ali takvih stanova nema mnogo, svega nekoliko stotina.

U poslednje vreme je povećana ponuda stanova koje grade privatni investitori, rekao je on i dodao da se u Beogradu se gradi oko 1.300
stanova.

"Cene se kreću od 750 do 1.700 evra po kvadratu, a u skupljim zonama oko 2.000 evra", rekao je Rodić i naveo da su se cene približile realnim, ali da je i dalje je velika razlika u cenama kvadrata u Beogradu i u drugim gradovima Srbije, gde se kvadrat kreće od 350 do 500 evra.

Kako je rekao, jeftiniji stanovi po ceni od 800 do 1.000 evra u Beogradu mogu se naći po obodnim delovima grada, na primer u Krnjači, gde je cena kvadrata oko 850 evra. Suvlasnik jedne agencije za nekretnine Kaća Lazarević izjavila je da je tržište nekretnina malo živnulo od 15. jula i da je to tada bilo "potpuno mrtvo".

Ona je ocenila da je stanje bolje nego na početku godine jer su cene pristupačnije, a kupci i prodavci se lako dogovoraju.

Ona je naglasila i da je prodaja poslovnog prostora potpuno zamrla, jer kako kaže nema ni kupaca ni prodavaca.

Kako je navela, ponuda je i dalje loša i malo je dobrih stanova, naročito onih u novogradnji, jer je dosta nezavršenih stanova pošto investitori nemaju novca.

"Stanovi se uglavnom kupuju za gotovinu i kreditnih kupaca skoro da nema" rekla je Lazarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: