U Trgovištu razmišljaju o tartufima

Trgovištu je stigla ponuda za podizanje plantaža tartufa, koju je novoizabrani predsednik opštine Radosav Jordanović ocenio kao više nego interesantnu.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.06.2012.

13:48

Default images

"Javila nam se kompanija iz Beograda koja namerava da u Trgovištu, uz pomoć lokalne samouprave, sa zainteresovanim poljoprivrednim gazdinstvima, podigne više plantaža za gajenje tartufa, najskupljih poljoprivrednih proizvoda na svetu“, objasnio je Jordanović.

On je otkrio da je reč o kompaniji "Grin laboratoriz", koju je u Srbiji osnovala istoimena investiciona firma iz Londona, uz najavu da planira velika ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

"U kompaniji su došli do podataka da Trgovište ima idealne klimatske, geografske i druge uslove za plantažno gajenje tartufa na sadnicama leske, po modelu koji se duže od 30 godina primenjuje u Francuskoj i Italiji", naveo je Jordanović.

Kompanija "Grin laboratoriz“ traži od lokalne samopurave pomoć u animiranju i izboru poljoprivrednih gazdinstava koja su spremna da potpišu ugovor o formiraju plantaže tartufa na prostoru ne manjem od 20 ari.

Jordanović je dodao da kompanija koja preuzima rod tartufa i lešnika garantuje poljoprivrednom gazdinstvu sa plantažom od 20 ari da će, posle treće godine, imati prosečan mesečni prihod od 1. 200 do 2.000 evra.

Inače, tartufi su najkvalitetnije i najskuplje gljive na svetu čiji kilogram, zavisno od vrste i kvaliteta obrade, košta od 1.000 do 5.000 evra.

Ovo je treća kompanija koja je u poslednja dva meseca, u kontaktima sa rukovodstvom opštine Trgovište, izrazila spremnost da ulaže u razvoj ove ekstremno nerazvijene opštine na jugu Srbije.

Pre mesec dana kompanija "Biomelem“ iz Beograda formirala je u Trgovištu preduzeće za otkup lekovitog bilja, šumskih plodova i poljoprivrednih proizvoda, čija će osnovna tržišna orijentacija biti zdrava hrana. U isto vreme i kompanija "Nutrika“ sa rukovodstvom ove opštine dogovorila je realizaciju projekta o plantažnom uzgoju nadaleko čuvene biljke aronije, poznate po svom višestrukom lekovitom dejstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: