Uredba o maržama ipak produžena

Vlada Srbije juče je na telefonskoj sednici produžila važenje uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, koja zvanično ističe danas.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2012.

09:51

Default images

Proizvodi na koje će marža biti ograničena i ovoga puta su pšenično brašno tipa 500, jestivo suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno kravlje mleko i jogurt, kristal šećer, sveže svinjsko, goveđe i kokošje meso i slatkovodna riba.

Prema podacima Ministarstva poljopriovrede, uredba je imala pozitivne efekte na cene osnovnih životnih namirnica, koje su bile jeftinije.

Inače, nova uredba stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku i važiće narendih šest meseci. Podsetimo, važenje pomenute Uredba, koja je uvedena pre 6 meseci, trebalo je da istekne danas. Njen cilj je bio, kako je tada objašnjeno, da stabilizuje domaće tržište i obuzda rast cena.

Međutim, o dometima uredbe u proteklih šest meseci, mišljenja su podeljena - predstavnici organizacija potrošača i vlade ocenjuju da je uticala na sniženje cena i očuvala ravnotežu na tržištu, dok trgovci ne vide neke velike pozitivne efekte ocenjujući da njeno ukidanje ne bi trebalo da utiče na rast maloprodajnih cena.

Uredba o ograničenju marži na životne namirnice dala je rezultate i uticala je na pojeftinjenje pojedinih proizvoda, što znači da su trgovci zarađivali i to, često, na štetu proizvođača i prehrambene industrije, rekla je ranije za Tanjug predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida.

S druge strane, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede Vladimir Matović smatra da je uredba uvela red u prometu robe od prevashodnog značaja za standard potrošača i stabilizovala cene, a da tržišne slobode nisu ugrožene i svaki trgovac je mogao da ostvari svoj legitiman interes.

Predsednik Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije Goran Kovačević ocenio je da je uredba uticala na neznatno snizenje cena jogurta i pšenicnog brašna u velikim trgovinskim lancima.

Kod malih, nezavisnih trgovaca, uticaj sniženja cena je bio značajan u svim kategorijama, ali je kao posledica toga zatvoreno dosta malih prodavnica ili podstaknut rad na crno, tvrdi Kovačević koji je i vlasnik trgovinskog lanca Gomeks.

U trgovinskom lancu Delez Srbija, u čijem su vlasništvu Maksi i Tempo, smatraju da Uredba nije ispunila cilj zbog koga je uvedena, jer su za vreme njenog trajanja podizane cene artikala na koje se ona odnosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: