Ističe Uredba o ograničenju marži

Uredba o ograničenju trgovačke marže za osnovne životne namirnice na 10 procenata prestaje da važi poslednjeg dana juna.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2012.

16:56

Default images

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine kažu da će "blagovremeno biti doneta odluka o tom dokumentu".

O dometima uredbe u proteklih šest meseci, mišljenja su podeljena - predstavnici organizacija potrošača i vlade ocenjuju da je uticala na sniženje cena i očuvala ravnotežu na tržištu.

S druge strane trgovci ne vide neke velike pozitivne efekte ocenjujući da njeno ukidanje ne bi trebalo da utiče na rast maloprodajnih cena.

Uredba o ograničenju marži na životne namirnice dala je rezultate i uticala je na pojeftinjenje pojedinih proizvoda, što znači da su trgovci zarađivali i to, često, na štetu proizvođača i prehrambene industrije, rekla je predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije Vera Vida.

Vlada Srbije krajem decembra prošle godine uredbom je ogrničila trgovačku maržu za osnovne životne namirnice na deset procenata i to za brašno tip 500, šećer, ulje, sveže meso, slatkovodnu ribu, mleko i jogurt.

Vida je istakla da su mere vlade bile neophodne kako bi se sprečili poremećaji na tržištu upozorivši da postoji bojazan novih poskupljenja u narednom periodu kao posledica odugovlačenja formiranja Vlade Srbije, nestabilanog deviznog kursa i isticenja roka važenja uredbe.

"Na tržištu nemamo pravu konkurenciju i moguće je da ćemo se, nakon šest meseci, kada prestane da važi uredba, vratiti na stanje iz prošle godine kada su cene nekontrolisano rasle. Na žalost zbog svih drugih faktora koje sam navela, stanje na tržištu možda bude i teže za potrošače", upozorila je ona. Državni sekretar u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede Vladimir Matović rekao je da je uredba uvela red u prometu robe od prevashodnog značaja za standard potrošača i stabilizovala cene, a da tržišne slobode nisu ugrožene i svaki trgovac je mogao da ostvari svoj legitiman interes.

Pored limitiranja marži na 10 procenata uredbom je definisan povraćaj robe i rokovi plaćanja, kao dva najčešća uzroka povećanja cena pre donošenja tog dokumenta, naglasio je on.

Matović je napomenuo da marže na osnovne životne namirnice ni u zemljama okruženja nisu više od 10 procenata.

Prema njegovim rečima, ministarstvo će i dalje, u okviru zakonskih nadležnosti, intervenisati da stabilizuje tržiše, otkloni poremećaje i uspostavi ravnotežu kako bi bili zaštićeni pre svega najugroženiji slojevi stanovništva.

Od početka primene uredbe 1.januara do 20. juna 2012. godine sprovedeno je više od 10.000 inspekcijskih kontrola i bilo je svega jedan procenat trgovaca koji nisu poštovali uredbu.

Predsednik Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije Goran Kovačević ocenio je da je uredba uticala na neznatno snizenje cena jogurta i pšenicnog brašna u velikim trgovinskim lancima.

Kod malih, nezavisnih trgovaca, uticaj sniženja cena je bio značajan u svim kategorijama, ali je kao posledica toga zatvoreno dosta malih prodavnica ili podstaknut je rad na crno, tvrdi Kovačević.

On je mišljenja da, u slučaju prestanka vazenja uredbe kod velikih trgovaca ne treba očekivati neko veće poskupljenje osnovnih zivotnih namirnica, dok će mali trgovci podići cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: