Minimalac u EU od 138 do 1.800 evra

Raspon minimalne bruto mesečne zarade u Evropskoj uniji je veliki, najniža minimalna zarada je u Bugarskoj 138 evra, a najviša u Lusksemburgu 1.801 evra.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2012.

16:45

Default images

Francuska je na četvrtom mestu po minimalnoj bruto mesečnoj plati u Evropi sa 1.262 evra, iza Luksumburga, Holandije i Belgije.

Francuska je, međutim, na prvom mestu po procentu minimalne plate u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu, sa 48 odsto, na drugom je Belgija sa 45 odsto, zatim slede Holandija sa 42 odsto pa Luksemburg sa 35 odsto.

"Minimalna cena rada je instrument borbe protiv siromaštva. Ali problem je u tome što ta cena ne može ići preko nivoa koji bi ugrozio opstanak radnih mesta", objašnjava analitičar sa francuskog centra za istraživanje problema zapošljavanja Kristin Erel. Ona kaže da "cena rada zavisi od produktivnosti koja je drastično opala u vreme poslednje ekomomske krize".

Minimalna cena rada koja je u Velikoj Britaniji uvedena 1998, predstavlja jedan od glavnih načina borbe protiv siromaštva u toj zemlji u kojoj je minimala bruto mesečna plata za ovu godinu 1.202 evra, i u periodu od 2000. do 2008. povećavana je u proseku za 4,8 odsto godišnje a u Francuskoj za 2,8 odsto.

U Francuskoj i Belgiji povećanja minimalne cene rade se smatra jednim od sredstava za podsticanja kupovne moći građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: