Nemačkoj će trebati milioni radnika

Nemačka sve oštrije oseća nestašicu kvalifikovanih kadrova, a deficit stručnjaka već u kratkoročnoj perspektivi će rezultirati ozbiljnim problemima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.06.2012.

19:28

Default images

Prema podacima mnistarstva za rad i socijalno osiguranje u Nemačkoj trenutno postoji oko milion slobodnih radnih mesta, s tim što je iz godine u godinu potrebno sve više vremena da se ona popune.

"To znači da postoji posao koji se ne obavlja, postoje porudžbine koje se ne ispunjavaju, postoje potencijalni porezi i izdvajanja, koji bi mogli da popune kasu i fondove socijalnog osiguranja", kaže predsednica Trgovinsko-industrijske komore (DIHK) Ursula fon del Lajen. Uz kadrovski deficit problem zaoštrava i nepovoljna demografska situacija. Broj stanovnika u Nemačkoj opada, a kako prognozira Lajen, 2025. godine će samo zbog demografskih razloga nemačkoj privredi nedostajati do šest miliona radnosposobnih ljudi.

Izlaz iz nastale situacije vlada u Berlinu vidi, izmedju ostalog u pojačanom privlačenju stranih stručnjaka.

U tom cilju, Nemačka je nedavno usvojila zakon koji pojednostavljuje proceduru priznavanja diploma i svedočanstava o profesionalnoj kvalifikaciji izdatih u drugim zemljama, kao i ubrzanje zakonodavnog usvajanja direktive Evropske unije o takozvanoj "plavoj karti" koja će žiteljima zemalja izvan EU omogućiti pravo na rad i boravak u Nemačkoj. Ovaj zakon stupa na snagu od 1. avgusta ove godine.

U istom pravcu vodi se i kampanja nemačke vlade na privlačenju stranih stručnjaka, čiji je osnovni element novi internet portal make-it-in-germany.com

Na tom sajtu je sistematizovana potpuna informacija o mogućnostima zaposlenja u Nemačkoj, a može se naći i spisak slobodnih radnih mesta u nemačkim kompanijama, kao i lista organizacija za pomoć zainteresovanim licima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: