Stara štednja smiruje pad dinara?

Eurobanka EFG, kao zvanični agent Vlade Srbije, počela je isplatu ovogodišnje rate stare devizne štednje, sredstvima iz budžeta Srbije od oko 220 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2012.

15:05

Default images

Država je za ovogodišnju ratu stare štednje u budžetu obezbedila oko 220 miliona evra i to može da stabilizuje devizni kurs, najavio je prošle nedelje državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

Kako su preneli domaći mediji, Radosavljević je napomenuo da je na račune Eurobanke EFG već prebačeno oko 178 miliona evra, a do kraja juna preostalih 42 miliona evra.

Prema njegovoj oceni, isplata stare devizne štednje neće povećati potražnju za devizama, odnosno izazvati slabljenje domaće valute, jer je država imala dovoljno novca na svom deviznom računu za isplatu dospele rate stare devizne štednje, a deo od 100 miliona evra obezbeđen je prodajom državnih obveznica denomiranih u evrima.

Radosavljević je objasnio da građani, koji budu podizali staru deviznu štednju, opet će je pretvarati u štednju ili kupovati dinare, što može da stabilizuje devizni kurs.

Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, kurs dinara je od 6. maja do danas u konstantnom padu, a da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa centralna banka je samo ove godine prodala oko 1,1 milijardi evra na međubankarskom deviznom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: