Srbija u recesiji do kraja 2013.

Srbija će do kraja 2013. godine biti u recesiji, procena je ekonomista Beogradske bankarske akademije (BBA) i Instituta ekonomskih nauka.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.05.2012.

17:46

Default images

"Privredni rast je u prvom tromesečju ove godine bio niži za 1,3 procenata u odnosu na isti period 2011. godine. Pad je dosta veliki i zbog toga su naše ocene da će Srbija u narednih godinu i po dana, odnosno do kraja 2013. godine biti u recisiji", rekao je danas dekan BBA Hasan Hanić.

To zapažanje Hanić temelji i na podatku da je u prvom kvartalu ove godine bruto domaći proizvod (BDP) zemlje pao za 0,5 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2011. godine. Situacija u okruženju i u svetu - kriza duga u evrozoni i pad uvozne tražnje, uticaće na izvoz zemlje, te u narednih godinu i po dana ne možemo očekivati porast ekonomske aktivnosti i rešenje problema nezaposlenosti.

On je podsetio da je Srbija u prošloj godini imala rast BDP-a od 1,6 odsto, 2010. godine oko jedan odsto, dok je 2009. godine imala pad od 3,5 procenata.

Kod nas se u makroekonomska kretanja redovno upliću i politički faktori - biće potrebno vreme da se formira vlada i da ona usvoji svoj ekonomski program koji će morati da uključi hitno rešavanje budžetskog deficita i rasta javnog duga, ocenio je on, navodeći da su procene da će javni dug do kraja godine dostići 50 odsto BDP-a.

Hanić je istakao i da zabrinjava ubrzano slabljenje dinara, koji je od početka godine u odnosu na evro 'oslabio' za deset procenata.

"Krajem januara imali smo odnos 104,6 dinara za evro, a danas je 115,5 dinara. Za nepuna četiri meseca dinar je oslabio preko deset procenata. To je izuzetno intenzivno slabljenje, možda u tako kratkom intervalu najintenzivnije u poslednjih nekoliko godina", ocenio je Hanić.

Ovaj ekonomista smatra da je do slabljenja dinara došlo "ne samo zbog neizvesnosti izbora, već i zbog odnosa ponude i tražnje za devizama". Ponuda je slaba a to su uglavnom prilivi od izvoza proizvoda i usluga i strane direktne investicije koje u prethodnom periodu nismo imali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: