Kampina otvara Srbiji vrata EU

Dolazak holandske kompanije Kampina na tržište Srbije će omogućiti plasman mlečnih proizvoda iz Srbije na zahtevno tržiše Evropske unije.

Izvor: Dnevnik

Sreda, 02.05.2012.

12:00

Default images

To su očekivanja domaćih agrarnih stručnjaka i farmera.

"Radi se o robnoj grupi koja je najosetljivija u pogledu zadovoljavanja standarada kvaliteta za plasman na tržište EU, daleko zahtevnijoj čak od mesa i mesnih prerađevina", ukazuje predsednik Naučnog društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Prema Ševarliću, značajno će biti i ukoliko Kampina omogući udruživanje u zadruge krupnih proizvođača mleka koji godišnje isporučuju više do 300.000 litara mleka. To bi srpskim proizvođačima mleka omogućilo da koriste sve benefite koje imaju proizvođači mleka u Holandiji i drugim zemljama na čijoj se proizvodnji bazira zadružni sistem pod nazivom Kampina, osnovan krajem 1990-tih, dodao je Ševarlić. Naši farmeri nemaju problema s otkupom pošto im mlekare uzmu sve što proizvedu, ali sve je na staklenim nogama jer praktično u ovom trenutku to što industrija proizvede zadovoljava domaće potrebe zato što su smanjene. Naime, po podacima iz mlekara, prodaja i potrošnja mleka u Srbiji je smanjena sedam-osam odsto. Da je kupovna moć kao pre nekoliko godina, mleka ne bi bilo ni u tragovima, kažu farmeri.

"Pri tom, farme propadaju, gase se. U Banatu, ali i u drugim delovima Vojvodine, stavljen je katanac na mnoge od njih jer je za one koji imaju manje grla to uzaludan posao. Kukuruz je oko 20 dinara, a kroz mleko se za njega „izvuče” 10 do 12 dinara. Što bi neko radio uz takvu štetu?", ispričao nam je ranije Dejan Trajković, farmer iz Skorenovca, navodeći alarmantan podatak da je za tri godine stočni fond smanjen za 200.000 krava.

Kada je reč o najavljenoj prodaji Imleka i Mlekare Subotica holandskoj kompaniji, naši farmeri očekuju pomak nabolje.

"Reč je o kompaniji čiji su većinski vlasnici poljoprivrednici, proizvođači mleka. Nadamo se da će, kada im pripadnu i naše mlekare, znati i hteti da ulažu u proizvodnju mleka i u stočarstvo i da će imati sluha za probleme farmera", kazao nam je farmer iz Odžaka Jugoslav Dimitrijević.

Komisija za zaštitu konkurencije ovoga meseca odobrila je holandskoj kompaniji Frisland Kampina preuzimanje beogradske kompanije Imlek i Mlekare Subotica. Vlasnik te dve mlekare, kompanija Salford kapital partners, objavila je početkom februara da je potpisan Memorandum o razumevanju sa Frislend Kampinom, i da očekuju da će dogovor biti okončan u narednih nekoliko meseci.

Komisija je odobrila preuzimanje najmanje 81,68 odsto izdatih akcija Imleka i najmanje 81,76 odsto izdatih akcija Mlekare Subotica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: