"Štednja EU vodi ka samoubistvu"

„Evropa se nalazi u izrazito teškoj situaciji u kojoj bi stavljanje fokusa na štednju i strogost vodilo ka samoubistvu“, kaže Džozef Stiglic.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

14:30

Default images

On tvrdi da je istorija više puta pokazala kako strogi programi i štednja ne donose željene rezultate dodavši da smatra „kako je evropski pristup krizi najmanje obećavajuć i da je Europa na putu prema samouništenju “.

Političari 27 zemalja članica Evropske unije primenjuju program štedljivosti u ukupnom iznosu od oko 450 milijardi evra usred dužničke krize. Istovremeno dug evro regije prošle je godine narastao do najvišeg nivoa od kada je počela primena zajedničke valute, a sve zbog povećanja zajma posrnulim članicama.

I dok se od Grčke očekivala štedljivost primjenjivanje ovakvog programa u Velikoj Britaniji i Francuskoj te ostalim evropskim zemljama, može dovesti samo do katastrofičnih ekonomskih posledica. Premda su evro vođe već odavno shvatili da sama štedljivost sama po sebi nema smisla, već je potreban i rast, svejedno nisu poduzeli gotovo nikakve aktivnosti da bi taj rast i postigli“, objasnio je.

Stiglica, inače profesoar ekonomije na njujorškom fakultetu Kolumbija, kod programa štedljivosti najviše brine visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih.

„Nezaposlenost mladih u Španiji već je 2008. godine dosegla 50 posto te zasada ne postoji nada da će se uskoro promeniti. To uništava ljudski kapital i stvara otuđene mlade ljude u naponu snage."

"Evropski bi lideri umesto štednje trebalo da refokusiraju trošenje državnog novca, jače iskoristiti institucije poput Evropske investicijske banke, promeniti porezne politike tako da podstiču privredu te udvostučiti sve metode uravnoteženja državnih kasa“, kazao je Stiglic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: