Srbija ostaje bez deviznih rezervi?

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da će devizne rezerve Srbije biti potrošene za dve do tri godine ako se nastavi tempo smanjivanja sa početka ove godine.

Izvor: Beta

Utorak, 10.04.2012.

18:20

Default images

Stamenković je kazao da su u prva dva meseca devizne rezerve smanjene za 900 miliona dolara, a da je do kraja marta Narodna banka Srbije oko 500 miliona evra potrošila na međubankarskom deviznom tržištu da bi održala kurs dinara.

Devizne rezerve Srbije su oko 10 milijardi evra, ali one uključuju i obavezne rezerve banaka i deviznu štednju građana, tako da će se ono što su devizne rezerve države i NBS ovakvim intervencijama potrošiti za dve ili tri godine, ocenio je on. Prema rečima Stamenkovića, ako se to desi Srbija će biti suočena sa eksternom nelikvidnošću koja može da uzrokuje veliko slabljenje dinara, što će biti problem za novu vladu.

"Ne znam kako će ona da izađe sa njim na kraj, ali bojim se da Srbiji, kada predizborna euforija prestane i bude moralo ozbiljno da se radi, da će nam predstojati smanjivanje broja radnih mesta i zarada", ocenio je on.

Stamenković je kazao i da je fiskalni deficit trenutno najizraženiji problem u ekonomskoj politici u Srbiji i da on traži hitno rešavanje, koje daleko prevazilazi najavljenje mere.

Kako je naveo Stamenković, deficit državnog budžeta u prvom tromesečju ove godine mogao bi da bude dvostruko veći od iznosa predviđenog aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno za oko 30 milijardi dinara veći.
"Ukupne mere ušteda od 15,7 milijardi dinara, koje je Vlada nedavno predvidela pokrile bi tek polovinu te rupe", kazao je on.

Stamenković je ocenio i da će Srbija morati da pravi novi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će imati nove parametre oko deficita i rasta i dodao da će se bez sporazuma sa Fondom smanjiti investicioni rejting Srbije i priliv kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: