Tadić: Autoputevi širom Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je obaveza narednih vlada da do 2020. godine autoputevima povežu Srbiju sa svim okolnim državama.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.04.2012.

13:50

Default images

"To je naš plan i siguran sam da ćemo ga izvesti", poručio je Tadić na otvaranju radova na izgradnji deonice koridora 10 Prosek- Crvena Reka kod Niške Banje.

Tadić je ocenio da je reč o projektu od najvišeg nacionalnog značaja, jer će Srbija po završetku saobraćajne infrastrukture biti potpuno drugačija država, sa daleko većim potencijalom za privlačenje stanih investicija. "Srbija samo za nekoliko godina neće izgledati isto, mi ćemo praktično biti sa svim centralnim zemljama regiona povezani autoputevima, i na taj način će oko 70 odsto građana Srbije imati u neposrednoj blizini autoputa", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, nova vlada mora da radovima na izgradnji strateških saobraćjnih pravaca da novu dinamiku.

"Nema dileme da će se mogućnosti za investicije u Srbiji, kada tome dodamo i status kandidata za članstvo u EU, povećati, i to je činjenica koje svi u našoj zemlji treba da budu svesni", rekao je Tadić.

Kako je objasnio, status kandidata za člansto, poboljšani kredibilitet, unapređeni kreditni rejting Srbije i završetak infrastrukture suštinski menjaju uslove za privlačenje investicija.

"Kada se stvore šanse, onda se ubiraju i plodovi", poručio je Tadić, dodajući da upavo zato Srbija u poslednje vreme ima povećan broj investitora.

Tadić je rekao da će od stranih investitora koji su pobedili na tenderima za izgradnju pojedinih deonica autoputa kroz Srbiju biti zatraženo da upošljavaju domaće izvođače i autoprevoznike.

Prema njegovim rečima, neophodno je u narednoj fazi modernizovati, osim putne infrastrukture, i železnicu, kako bi se brzina na njenom magistralnom delu podigla na brzinu od 160 kilometara na sat. Savremena železnica je, kako je zaključio, preduslov za ekonomski razvoj.

Mrkonjić: Vlada završila 200 kilometara

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je sadašnja vlada zatekla neizgrađenih 330 kilometara Koridora 10, a da će u toku svog mandata ukupno završiti 200 kilometara autoputa.
"Sve 'osetljive radnje' koje su mogle da utiču na dinamiku realizacije i njegove rokove su sada završene", rekao je Mrkonjić. On je rekao da je preostalih 130 kilometara u izgradnji i da će nova vlada imati zadatak da ih završi u naredne dve godine. Govoreći o Koridoru 11, odnosno izgradnji autoputa od Beograda prema Crnoj Gori, ministar je rekao da se uveliko radi na deonici od Uba do Lajkovca i da bi tokom ovog meseca trebalo da počne izgradnja autoputa na još jednoj deonici od Ljiga do Preljine u dužini oko 40 kilometara, koja će se finansirati sredstvima azerbejdžanskog kredita od 300 miliona evra.

Mrkonjić je kazao da su, osim toga, spremne za izgradnju još dve deonice autoputa, ukupne dužine 50 kilometara od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

Direktor Koridora Srbije Mihajlo Mišić rekao je da osim deonice od Proseka do Crvene reke, EIB finansira i druge delove Koriodora 10 na jugu i istoku Srbije.

On je najavio da će 17. maja biti otvoren tender za izgradnju poslednje deonice od Niša do Dimitrovgrada, pa će se do kraja građevinske sezone odvijati radovi na celoj toj trasi.

Šef kancelarije EIB-a za zapadni Balkan Andreas Bejkos naglasio je da je deonica Prosek-Crvena Reka veoma važan deo Koridora 10 prema Bugarskoj i da se realizuje na osnovu ugovora te banke i Vlade Srbije iz novembra 2010. o zajmu od 195 miliona evra za Koridor 10.

"Ulaganje u infrastrukturu je jedan od važnih strateških prioriteta EU i EIB-a", rekao je Bejkos i dodao da je Srbija deo evropske strategije transporta. On je istakao da Srbija treba da razvije mrežu modernih i kvalitetnih puteva koji će, kada Srbija postane članica EU, biti deo transevropske mreže autoputeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: