Petrović:Hrana - nacionalni interes

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović kaže da je nacionalni interes veći izvoz poljoprivrednih proizvoda višeg stepena prerade.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

19:41

Default images

On je rekao da mere agrarne politike moraju da vode računa i o velikim i o malim proizvođačima.

"Pomoć države moraju da imaju sve vrste proizvodnje", rekao je Petrović napominjući da je novim sistemom povećan broj gazdinstava koji će ostvariti pravo na subvencije, a vrlo brzo će se otvoriti prostor i za velike proizvođače.

Ministar kaže da od novih mera očekuje dva cilja - da što veći broj ljudi koji se bave poljoprivredom od države dobije podstrek i da novac koji se za to izdvaja pomogne da se postigne što veći prinos i zarada.

"Uveren sam da ćemo time stvoriti i dobru osnovu za domaću prerađivačku industriju, za veću proizvodnju mesa, ulja, šećera, prerađevina od soje, u krajnjem cilju i za što veći izvoz roba koje imaju viši nivo prerade. To je nacionalni interes", poručio je Petrović.

Petrović je istakao da je Srbija izvoznik hrane i poslednje dve godine ušla je u dobar trend u kome se godišnje vrednost izvoza uvećava za po 500 miliona dolara.

"Prošle godine izvezeno je 2,7 milijardi dolara iz prehrambenog sektora, i mi imamo snage da se borimo na svetskom tržištu hrane", kaže Petrović.

On očekuje da će se uspostaviti i cenovna stabilnost, koja je kada je o osnovnim namirnicama reč, trenutno postignuta ograničavanjem trgovačkih marži za te kategorije proizvoda na deset odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: