Žeželjev most kasni, nije strašno

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da početak izgradnje drumsko-železničkog Žeželjevog mosta kasni zbog problema sa idejnim projektom mosta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.03.2012.

17:22

Default images

Gradnja kasni i zbog koordinacije između učesnika u projektu, kao i zbog toga što se deo gradilišta nalazi u vodozaštitnom području Petrovaradina.

Pavličić je rekao da ceo postupak vode Železnice Srbije, a da je Evropska unija izdvojila za taj projekat 26,2 miliona evra, dok će Vojvodina i Novi Sad finansirati radove u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra.

"Problemi su, dakle, više formalne nego suštinske prirode", kazao je Pavličić i izrazio uverenje da će izgradnja Žeželjevog mosta biti započeta ove godine i podsetio da je rok za završetak radova tri godine.

Železnice Srbije ranije su saopštile da su izvođači kasnili sa predajom glavnog projekta za izgradnju mosta i ocenile da to ipak ne mora da ugrozi krajnji rok za izgradnju, a to je novembar 2013. godine, ukoliko se pojača dinamika realizacije projekta.

Ugovori sa izvođačima, špansko-italijanskim konzorcijumom "Azvi-Tadei-Konsalda" potpisani su u januaru 2011, na osnovu idejnog projekta i oni su bili obavezni da u roku urade glavni projekat, do jula prošle godine.

Žeželjev most srušen je u NATO bombardovanju 1999. godine, a u njegovoj blizini 2000. godine izgrađen je privremeni drumsko-železnički montažno-demontažni most, koji usporava i drumski i željeznički saobraćaj na evropskom Koridoru 10.

Zbog nedovoljne visine prilikom velikih vodostaja Dunava most sprečava veće brodove da plove tom rekom.

U NATO bombardovanju 1999. godine srušena su i preostala dva novosadska mosta, Most slobode i Varadinski most, koji su ponovo izgrađeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: