Vojni budžet Azije šije evropski

Azija povećava svoje vojne fondove za naoružanje koji će uskoro prevazići vojne budžete evropskih zemalja pogođenih aktuelnom finasijskom krizom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2012.

15:24

Default images

Kina, druga privredna sila u svetu koja sve više ulaže u modernizaciju vojnih snaga i opreme, sada je na mestu broj jedan u Aziji po veličini izdvojenih sredstava u vojne svrhe, saopšteno je u godišnjem izveštaju IISS.

"Kada je otpočela finasijska kriza 2008, nivo ulaganja u vojne svrhe Evrope i Azije bio je otprilike ujednačen. Iako je izdvajanje u vojnu industriju u Aziji po glavi stanovnika neznatno niži nego u Evropi, izdvajanja za naoružanje u Aziji će verovatno u ovoj godini prevazići vojne budžete evropskih zemalja", ocenio je generalni direktor Međunarodnog instituta za strateške studije IISS Džon Čipman. Istovremeno, vojni troškovi evropskih zemalja su smanjeni pod uticajem ekonomske krize. Velika Britanija, koja ima najveći vojni budžet u Evropi, redukovala ga je za oko 8 odsto za period od četiri godine, na osnovu plana štednje koji je stupio na snagu 2010, preneo je AFP.

"U Evropi, vojni budžeti i dalje su pod pritiskom, a rezovi će se nastaviti. Između 2008 i 2010, vojni budžeti su smanjeni u 16 evropskih zemalja članica NATO. Veliki broj tih zemalja je smanjio vojni budžet za više od 10 odsto", navodi se u izveštaju.

Ti rezovi su posebno došli do izražaja tokom prošlogodišnje intervencije u Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: