Spas za Železaru dolazi iz Kine?

Spekulacije da su za Železaru Smederevo zainteresovani indijski biznismen Lakšmi Mital i ukrajinski "kralj čelika“ Rinat Ahmetov su prazne priče, piše Danas.

Izvor: Danas

Sreda, 29.02.2012.

20:52

Default images

Mediji su pisali da je predsednik Srbije Boris Tadić slao jednog srpskog biznismena da o tome pregovara sa Mitalom, ali od toga, prema navodi taj list, nema ništa.

Mital i Ahmetov već imaju svoje čeličane u Evropi i u vreme krize nisu zainteresovani da kupuju nove. Takođe, u ovom trenutku oni otpuštaju radnike.

"Mital je recimo u poslednjih mesec i po dana otpustio 1.000 radnika u svojim železarama u Madridu i Poljskoj. Kada se to uzme u obzir, jasno je da je besmisleno tvrditi da mu je sada potrebno još 5.500 zaposlenih u Železari Smederevo", kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga, koja je reprezentativna u Železari Smederevo. On ističe da će, zbog ekonomske krize koja se posebno odražava na tržište čelika, biti veoma teško da se nađe strateški partner za železaru. Jedan od razloga je i to što je dolaskom u Smederevo, Ju-Es stil izgradio mrežu kupaca, ali su oni nakon odlaska Amerikanaca usmereni ka fabrici te kompanije u slovačkim Košicama.

Po njegovom mišljenju, za kupovinu železare se može odlučiti neko kome je politički uticaj značajniji od ekonomskog efekta, i kao na moguće partnere ukazao na Kineze.

"Takav motiv imali su i Amerikanci kada su dolazili u Smederevo, a sada bi slične interese mogli da imaju Kinezi, koji razrađuju taktiku za probijanje na evropsko tržište. Mislim da je to jedino realno rešenje u ovom trenutku, ali ne i najbolje, jer azijske firme imaju imidž loših poslodavaca", naglašava Veselinović.

On ističe da je Vlada Srbije spasila fabriku uzimajući je u okrilje nakon odlaska Ju-Es stila. Veselinović ističe da je dobro što je država pritekla železari u pomoć, ali da na duže staze ona nikako ne može da bude dobar gazda.

Veselinović kaže da postoje dve mogućnosti - "da se oformi privremeni menadžment od iskusnih rukovodilaca koji su nekada radili u proizvodnji" ili da država "strateškom partneru obezbedi određene subvencije, odnosno da plaća za otvaranje novih radnih mesta. To bi moglo da stimuliše neku stranu kompaniju iz branše da kupi železaru, održava proizvodnju i obezbeđuje sigurnost radnih mesta".

"U ovom trenutku pogoni ne rade, jer je jeftinije tako nego da nešto proizvodi. Reč je o specifičnom poslovanju čeličana, jer su sirovine koje treba pribaviti, recimo iz Južne Amerike, skuplje nego što bi bio finalni proizvod železare u doba kada vlada kriza i manja potražnja čelika na tržištu", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: