CG: Briga za radnike, ne Deripasku

Vlada Crne Gore se bavi Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP) zbog 1.200 zaposlenih u toj fabrici, a ne zbog ruskog oligarha Olega Deripaske.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.01.2012.

17:21

Default images

Vlada Crne Gore se bavi Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP) zbog 1.200 zaposlenih u toj fabrici, a ne zbog ruskog oligarha Olega Deripaske.

On je istakao da bi Crna Gora, da je Vlada pustila KAP da ode u stečaj 2009. godine, imala mnogo veći budžetski deficit, odnosno rast ne bi prelazio nulu, a to bi značilo mnogo veća budžetska zaduženja. Lukšić je ponovio da je izvesno da će Vlada Crne Gore morati umesto KAP-a da vrati 22 miliona evra kredita uzetog kod Dojče banke. Moramo se suočiti sa potencijalnim aktiviranjem garancija. Ministarstvo finansija ima zaduženje da minimizira efekat eventualnog aktiviranja garancije, kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija treba da nadje način da se što manje novca Dojče banci plati ove dugove i da se, ako do toga dodje, plaćanje rastegne na više godina.

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić najavio je ranije da će vlada, najverovatnije, morati umesto KAP-a da vrati 22 miliona evra kredita uzetog kod Dojče banke. Vlada Crne Gore izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Predsednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije u Crnoj Gori Andrija Mandić kazao je ranije da ta država rizikuje bankrot, zbog toga što će Vlada morati da vraća dugove KAP-a. Više je nego izvesno da će vlada Crne Gore plaćati garancije izdate KAP-u, a samo je pitanje koliki će biti taj iznos. Od toga zavisi da li ćemo bankrotirati odmah ili će taj bankrot bili malo odložen, kazao je Mandić, koji je i lider opozicione Nove srpske demokratije.

Prema njegovim rečima, vlada je napravila neverovatnu grešku kada je pristala da da garancije za zaduživanje KAP, kojim upravlja Deripaska. Crnoj Gori, zbog pogrešne politike vlade, sada preti bankrot, ukoliko se odjednom aktiviraju sve izdate garancije KAP-u, naveo je Mandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: