Evro "živnuo", hoće li preživeti?

Nakon dužeg perioda slabljenja, kurs evra prošle nedelje znatno je ojačao, zahvaljujući ublažavanju strahovanja ulagača od širenja dužničke krize.

Izvor: business.hr

Nedelja, 22.01.2012.

11:24

Default images

Delimično vraćanje poverenja rezultat je uspešnih aukcija obveznica niza članica evrozone.

Cena evra prema američkoj valuti porasla je prošle nedelje 1,9 odsto, na 1,293 dolara.

U odnosu na japansku valutu, kurs evra skočio je takođe 1,9 odsto, na 99,5 jena, au jednom se trenutku u petak probio iznad nivoa od 100 jena. Cena američka valute prema japanskoj ostala je na nedeljnom nivou gotovo nepromenjena, na oko 77 jena.

Podršku evru pružile su uspešne aukcije obveznica niza članica evrozone, među ostalim Španije i Francuske, premda im je nedelju dana pre agencija Standard & Poor 's snizila kreditni rejting.

Jačanje evra zahvaljuje se i najavi povećanje kreditnih kapaciteta Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se pomoglo evrozoni da lakše prevlada dužničku krizu.

Pozitivnoj tendenciji doprineo je i optimizam da će pregovori u Atini sprečiti haotični bankrot Grčke.

Zahvaljujući tome, kurs evra dostigao je u petak 1,2986 dolara, najviši nivo u dve sedmice. Premda se nije uspio održati tako visoko, ipak se znatno pomakao od 1,2624 dolara, najniže nivoe u 17 meseci, na koju je zaronio nedelju dana pre.

Uz rizik haotičnog grčkog bankrota, evru dalje slabljenje u nadolazećim mesecima preti i zbog zabrinutosti da bi evrozona mogla zapasti u recesiju, a to bi ograničilo napredak u smeru fiskalne konsolidacije u regionu, kritike su analitičari.

"Grčki pregovori o zameni obveznica mogli bi da podstaknu dalje slabljenje evra jer moraju biti okončani pre marta kada Atini stiže na naplatu golemi iznos obveznica. Ako se ubrzo ne postigne dogovor, evro bi mogao dodatno slabiti ", kaže valutni strateg u švedskom SEB-u Richard Falkenhall.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: