Trajal uskoro u rukama Amerikanaca

Američka kompanija Kuper tajer će zvanično preuzeti fabriku auto guma u Kruševcu do kraja nedelje, kada se očekuje i uplata.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 16.01.2012.

14:59

Default images

Bilo je predviđeno da američki Kuper tajers sa kojim je potpisan predugovor o prodaji fabrike auto guma Trajal korporacije u Kruševcu, uplati 13 miliona evra do 16. januara 2012. godine.

To se danas nije dogodilo, a sa uplatom se kasni zbog tehničkih problema, kaže portparol Trajal korporacije Lenka Marković

Preuzimanje fabrike auto guma (FAG) do kraja nedelje očekuje i predsednik veća samostalnog sindikata za više opština Milenko Mihajlović koji je istakao da će sindikat od investitora zatražiti odgovor na pitanje, zbog čega će radnike u FAG-u zapošljavati na određeno vreme. “Postoje najave da će zaposleni koji će raditi u FAG-u imati obavezu da prvo sporazumno raskinu radni odnos sa bugarskim Brikelom koji je još 2006. godine kupio Trajal, te da nakon toga na šest meseci zasnuju radni odnos kod Kupera”, precizirao je Mihajović koji je rekao da se radnici zbog toga osećaju nesigurno.

Ukoliko Kuper do kraja nedelje uplati 13 miliona evra koliko je predviđeno predugovorom, novac će prema ranijim izjavama zamenika generalnog direktora Nebojše Đenadića biti uložen u nabavku nove opreme i sirovina, sprovođenje socijalnog programa i izmirenje obaveza prema dobavljačima.

Inače, u ovom trenutku 70 odsto kapitala Trajal korporacije pripada bugarskom Brikelu, dok je odlukom Vlade o konverziji duga prema državi, uglavnom vezanog za carine, doprinose i poreze od 24 miliona evra, država dobila udeo od 25 odsto.

Kuper ponudio ugovore radnicima u Kruševcu

Kuper će u Kruševcu zadržati 375 radnika, a zaposliće još 38 radnika iz drugih fabrika Trajal korporacije, kaže poverenik sindikata Nezavisnost u Trajalu Zoran Jeftić. "Radnici su dobili liste za razduživanje od neposrednih rukovodilaca u Trajalu, a od Kuper tajera su na kućnu adresu dobili ponudu za zaključivanje ugovora o radu od petka, 20. januara", rekao je on.

Jeftić je objasnio da će od 493 zaposlenih u Fabrici autoguma, u Kuper tajer preći 375, deo će na tržište rada, deo u penziju, a deo će ostati u Trajalu.

Kuper tajer će, prema njegovim rečima, zaposliti i 38 radnika iz drugih delova Trajala, odnosno režijskih službi, a očekuje se da do juna izabere još 100 radnika.

Jeftić je kazao da sindikat očekuje da Trajal u roku od mesec dana od dana raskida ugovora o radu, izmiri obaveze prema onima koji napuštaju preduzeće, i podsetio da su zaposleni poslednju platu primili za oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: