Crnoj Gori šteti afera Telekom

Slučajevi poput afere Telekom ne idu u prilog promociji Crne Gore, već veoma negativno utiču na imidž zemlje, naročito u svetlu potencijalnih investitora.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.01.2012.

17:23

Default images

Direktor crnogorske Agencije za promociju stranih investicija Petar Ivanović kaže da sve afere, pa i ona koja se tiče Telekoma, odmažu u predstavljanju zemlje kao investicione destinacije i odbija potencijalne investiture, odnosno ne doprinosi onom što je cilj svih nas, a to je brži ekonomski razvoj.

Prema Ivanoviću, svaka afera ima negativni efekat na predstavljanje Crne Gore kao investicione destinacije. On je kazao, takođe, da se u poslednje vreme, kada je Crna Gora u pitanju, u javnosti plasira veliki broj afera. “Za razliku od drugih država gde postoje institucije koje prilično dugo proveravaju podatke pre nego što se sa sumnjama izađe u javnost, kod nas se u startu izađe sa osudama neke firme ili pojedinca, tako da moramo dati prostora institucijama da provere navode, a da u isto vreme predstavimo Crnu Goru kao ozbiljnu državu“, naveo je on.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra.

Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica - Mađar Telekom pristali su da plate kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dve kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore zatražio je od američkih kolega da im dostave sve dokaze u vezi afere Telekom , posle čega će crnogorski tužioci odlučiti da li će početi sa saslušavanjem svedoka u tom slučaju. Tužilaštvo u Podgorici je ranije saopštilo da se već godinu dana vodi istraga o privatizaciji crnogorskog Telekoma.

Mađarski Telekom je 2005. za paket državnih akcija Vladi Crne Gore platio 114 miliona evra i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima. Mađar Telekom je, kako se navodi u tužbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: