"Srbija opravdala epitet lidera"

Srbija je u 2011. opravdala epitet lidera u investicijama u regionu, kaže direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2011.

15:49

Default images

On naglašava da je, u sadašnjim teškim okolnostima, svaka privatizacija sama po sebi uspeh.

Cvetković je dodao da je institucija na čijem je čelu značajno doprinela privlačenju investicija u ovoj godini i da će ona i u 2012. nastaviti sa tim aktivnostima.

Cvetković je rekao da se pokazalo da je, iako kritikovan, metod direktnih razgovora sa potencijalnim investitorima ipak doveo do rezultata i povećanja ulaganja. "Iako je taj model trpeo kritike, u ovim okolnostima ne možete 'robovati' tradicionalnim rešenjima. Morate na neki način da objasnite investitorima da je dobro i poželjno da ulažu u Srbiju, a da ih istovremeno na neki način privlačite aktivnim i raspoloživim sredstvima", objasnio je direktor Agencije za privatizaciju.

Takođe, iako je ove godine smanjen broj privatizovanih preduzeća, Agencija je uspela i da od privatizacije ostvari prihode od preko 200 miliona evra, kazao je Cvetković.

"Uspeli smo da nađemo mehanizme u okviru postojećih zakonskih rešenja koji obezbeđuju da se stavi na raspolaganje nefunkcionalna imovina, da se mnogo brže prodaju firme koje nisu mogle da se prodaju modelom prodaje kapitala", kazao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, efekti primene dosadašnjeg Zakona o privatizaciji su u velikoj meri iscrpljeni, ali to svakako ne znači da prodaje firmi nema, već se ona odvija u jednom drugačijem obliku.

"Agencija za privatizaciju je snažno uključena u sve ove projekte gde smo privukli velikih strateških investitora. Reč je preuzimanju preduzeća koja nisu uspešno mogla da se privatizaciju. Govorim o streteškim partnerstvima koja su se desila, počev od dolaska Benetona, Jure i drugih investitora", rekao je Cvetković.

On je rekao da je Agencija značajno poboljšala i svoj kapacitet kada je reč o upravljanju firmama kod kojih je raskinut kupoprodajni ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: