Hrvati za Božić potrošli 1,5 mlrd.€

Najave i upozorenja o novoj recesiji u Evropi, nisu, čini se, previše uticala na hrvatske potrošače.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.12.2011.

13:05

Default images

Oni su, prema podacima trgovačkih centara, u predprazničnim decembarskim kupovinama dali više novca nego u decembru 2010.

Veća posećenost prodavnica rezultirala je i nešto većom potrošnjom od prošlogodišnje. Procene Hrvatske gospodarske komore (HGK) govore o 11 milijardi kuna (1,46 milijardi evra), potrošenih tokom decembra,.

U istom lanjskom mesecu su kupci u prodavnicama ostavili 10,5 milijardi kuna. To znači da je promet u prodajnim objektima uvećan za nešto manje od pet odsto.

Statistika pokazuje da se maloprodaja oporavlja u odnosu na 2010. Računato prema godišnjem nivou u 2011. u prodavnicama na malo očekuje se prosečan nominalan rast od četiri posto, odnosno realni između jedan i dva procenta.

Ispitivanja tržišta pokazuju da se definitivno promenila struktura potrošnje te se daje prednost samo najnužnijim proizvodima, dok je potražnja za luksuznim znatno smanjena.

To što su hrvatski potrošači uspeli da "održe" nivo potrošnje na nivou iz 2010. treba tražiti i znatnom poskupljenju hrane tokom ove godine.

Iz Evrope, međutim, stižu najave o još jednoj teškoj godini koja sledi za maloprodaju, a takav će trend verovatno zahvatiti i Hrvatsku.

Prema istraživanju londonske istraživačke grupe GfK, jedne od najvećih svetskih kompanija za istraživanje tržišta, potrošačko poverenje u Velikoj Britaniji je na nivou je iz razdoblja najgore krize tokom 2009, a u novembru je maloprodaja pala za 1,6 odsto, najviše u poslednjih šest meseci.

Analitičari navode kako su prognoze lošije nego pre četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: