Loše jeste, ali su Hrvati optimisti

I pored loših ekonomskih pokazatelja, hrvatski gradjani u novu godinu ulazi s više optimizma, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos puls za potrebe Nove TV.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2011.

17:23

Default images

U decembru nakon dolaska nove vlasti, dramatično je pao broj pesimista, a povećao se broj optimizam.

Svaki treći ispitanik misli da zemlja ide u dobrom smeru, dok je pre izbora to mislio tek svaki deseti građanin. Istovremeno, 50 odsto građana misli da zemlja ide u lošem smeru, dok je mesec dana pre izbora takvih bilo 83 odsto.

Promena raspoloženja najveća je kod birača Kukuriku koalicije, jer ih 45 odsto misli da zemlja ide u dobrom, a 42 odsto u lošem smeru. Istovremeno, samo 26 odsto birača HDZ-a misli da zemlja ide u dobrom smeru.

Što se tiče ekonomije, Hrvatska će ovu godinu završiti s blagim rastom ili čak, prema nekim procenama, blagim padom bruto društvenog proizvoda, sa smanjenjem broja zaposlenih, rastom nelikvidnosti, smanjenom industrijskom proizvodnjom i oštrijim padom građevinskih aktivnosti, dok se u turizmu beleže plusevi u fizičkom prometu.

Hrvatski BDP u trećem kvartalu zabeležio je rast od 0,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nakon što je u drugom kvartalu ostvaren porast za 0,8 odsto, a u prvom pad za 0,8 odsto na godišnjem nivou, izvestila je Hrvatska televizija.

Iako je industrijska proizvodnja u više meseci ove godine ostvarila rast na mesečnom godišnjem nivou, kumulativno i dalje beleži pad, pa je za 11 meseci ove godine za 1,4 odsto manja u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: