Petrović: Niže marže za veću zaradu

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović potvrdio je da će odluka o sniženju marži za osnovne namirnice "biti doneta brzo".

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.12.2011.

10:02

Default images

Prema njegovim rečima, razmatra se snižavanje trgovinskih marži na 10 odsto za brašno tip 500, šećer, ulje, razne vrste mesa, osnovne vrste mleka i jogurt.

"Mislim da je u najboljem interesu trgovaca da neto trgovinske marže za osnovne životne namirnice ne budu veće od 10 procenata jer će to da podigne tražnju i omogući da ljudi kupuju više i da na osnovu obima prometa i trgovine zarađuju više", kazao je ministar. Petrović je rekao da "niko nije srećan kada je nužno administrativnim merama regulisati tržište", ali je dodao da "postoje situacije kada nije moguće na drugi način uspostaviti ravnotežu na tržištu".

Ministar je ponovio da se ni njegovo ministarstvo, ni Vlada "neće ustezati da upotrebe sva legitimna sredstva za koja misle da su u interesu građana, a koja ne ugrožavaju interese trgovine".

Petrović je podsetio da je bilo negodovanja ove godine kada je administrativno ograničena cena vekne hleba od brašna tipa 500 na 44 dinara, ali je istakao da je ta mera dala rezultate jer bi, u suprotnom, cena vekne "bila veća od 70 dinara, a po nekim analitičarima i veća od 100".

"Nemamo ambiciju da napravimo administrativno uređenje tržišta jer je to potpuno besmisleno i ne može da ne prouzrokuje drastične posledice, ali nije dobro da osnovne životne namirnice imaju visoke marže", istakao je on.

Marže na osnovne životne namirnice u Srbiji iznose u proseku 23 odsto, dok u zemljama EU ne prelaze 10 odsto.

Stručnjaci su procenili da bi zbog snižavanja marži cene osnovnih životnih namirnica mogle opasti 10 do 15 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: