Ko pre devojci njemu devojka (FOTO)

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da krediti za finansiranje saobraćajne infrastrukture imaju punu ekonomsku, ali i moralnu opravdanost.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.12.2011.

15:36

Default images

"Zadužujući se za izgradnju autoputeva i železnice, država se zadužuje za dobrobit budućih generacija. Niko ne može da kaže da je ovakvo zaduživanje nemoralno", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da je izuzetno važno završiti istočni krak Koridora 10 pre nego što bude završen drumski koridor kroz Bugarsku i Rumuniju.

Tako će glavna transportna žila kucavica, koja povezuje Maju Aziju i Zapadnu Evropu, prelaziti preko Srbije, rekao je Tadić i dodao - "Ko pre devojci, njemu devojka". On je konstatovao da će uskoro biti zatvoreni tenderi za sve deonice ovog dela Koridora 10, ali i da će realizacija radova biti veoma teška zbog konfiguracije terena. "Jako je važno da radi- neću da licitiram rokovima, imali smo dosta opečenih prstiju do sada. Važno je što gradimo brže nego do sada", rekao je Tadić. Predsednik je naglasio da Bugarska i Rumunija grade most Kalafat-Vidin kapija, dok je Srbija završila most kod Beške i završava izgradnju mosta preko Save u Beogradu za koji je rekao da je takodje važan. Deonica od Pirota do Dimitrovgrada se, prema rečima Tadića, ubrzano radi.

"Radnici su podneli najveći teret i ja im na tome zahvaljujem i želim da tako nastave", rekao je Tadić i dodao da će uskoro biti završeni preostali tenderi za izvodjače radova na čitavoj deonici od Niša do bugarske granice.

Predsednik Tadić istakao je i značaj završetka obilaznica oko Beograda, kao najopterećenijeg dela Koridora 10 i važnost što brže realizacije radova na Koridoru 11, najpre na pravcu od Čačka do Preljine, za šta bi finansijska konstrukcija trebalo da bude završena krajem ove i početkom sledeće godine.

"Želimo da svakom kraju naše zemlje donesemo šansu za život i rad. Ali, nije vreme za obećanja, već da radimo", rekao je Tadić i dodao da "ne odustajemo ni po koju cenu i siguran sam da ćemo moći da ostavimo zemlju u boljem stanju nego što smo je dobili u nadležnost".

Tadić je naglasio i značaj ulaganja u železnicu, čija je modernizacija duž Koridora 10 od primarnog značaja za razvoj privrede.

Za razvoj građevinske industrije je, prema njegovim rečima, osim ulaganja u putnu infrastrukturu, važno i inteziviranje radova u oblasti visokogradnje, što međutim neće biti moguće izvesti u najvećoj mogućoj meri dok god traje eklonomska kriza.

Mrkonjić: Koridori ostaju prioritet

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić kaže da izgradnja putnih i železničkih koridora kroz Srbiju ostaje prioritet srpske politike. On je dodao da je zadovoljan dinamikom radova na izgradnji auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada, i obilaznici oko Dimitrovgrada.
Mrkonjić je rekao i da je predsednik države na njegov predlog i predlog direktora koridora Srbije Mihaila Mišića u prethodnom periodu obišao nekoliko gradilišta na koridorima 10 i 11 kako bi potvrdio značaj tih infrastrukturnih projekata. On je kazao da je ova vlada usvojila master plan za saobraćaj, koji je utvrdio prioritet, a to su koridori. Mišić je izjavio da će ceo auto-put od Niša do bugarske granice biti završen i pušten u saobraćaj krajem 2014. godine, ističući da je Srbija u izgradnji koridora mnogo ispred Rumunije i Bugarske.

Prema njegovim rečima, početkom 2012. godine izvodiće se radovi na celoj trasi auto-put od Proseka kod Niša do bugarske granice.

On je rekao da je austrijska Alpina, koja gradi auto-put od Pirota do Dimitrovgrada i obilaznicu oko ovog grada, osim dva tunela, uspela da nadoknadi kašnjenje koje je imala u prethodnom periodu, zbog odličnih vremenskih uslova.

Mišić je rekao da se odlično odvijaju radovi na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada i podsetio da su juče započeti radovi na deonici od Crvene Reke do Čiflika.

Za izgradnju putnog Koridora 10 od Čiflika do Pirota, raspisan je tender i otvaranje ponuda je planirano za 16. februar iduće godine. Za deonicu od Proseka do Crvene reke, ugovor sa češkom kompanijom Suptera i grčkim kompanijama Aktor i Terna, trebao bi da bude potpisan u januaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: