Blokada i nadgledanje u šest banaka

Nekoliko srpskih banaka potvrdilo je danas da su preventivno blokirali jedan broj platnih kartica da bi sprečili eventualne zloupotrebe.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.12.2011.

14:16

Default images

To su do sada učinile Hipo Alpe Adrija banka, Rajfajzen banka i Unikredit banka, dok su iz Komercijalne banke saopštili da je 1.800 kartica u režimu nadgledanja, ali da ih klijenti mogu slobodno koristiti.

U tim bankama kažu da su to uradili na osnovu informacija dobijenih od međunarodnih kartičarskih organizacija da su podaci sa kartica odredjenog broja klijenata kompromitovatni i da postoji sumnja da mogu biti zloupotrebljene. Nijedna od velikih banaka u Srbiji, za sada, nije zvanično prijavila da je registrovala zloupotrebu "viza" platnih kartica i njihove službe trenutno obavljaju pojačani nadzor kako bi sprečile da klijenati budu zloupotrebljeni.

U Unikredit banci kažu da su kartice blokirane isključivo iz preventivnih razloga, odnosno da bi se sprečile eventualne zloupotrebe.

"Početkom sledeće nedelje sve blokirane kartice će biti zamenjene novim karticama o trošku banke, a u medjuvremenu klijenti mogu da podignu novac u ekspoziturama", ističu u toj banci.

Hypo Alpe Adrija banka saopštila je će u potpunosti zaštititi interese svojih klijenata, ističući da je izrada novih kartica u toku i da klijenti neće snositi nikakve troškove.

Ta banka je navela da kontinuirano radi na povećanju nivoa bezbednosti korišćenja svojih platnih kartica, u skladu sa čim su izradjene kartice uz korišćenje "čip" tehnologije.

Unikkredit i Hipo Alpe Adrija banka su pozvale klijente da koriste poseban SMS servis, koje obe poseduju, namennjen informacijama o korisćenju kartica i sprečavanju zloupotreba.

Komercijalna nadgleda 1.800 kartica

Direktor marketinga Komercijalne banke Goran Milićević izjavio je za B92 da je 1.800 kartica te banke pod posebnim monitoringom, ali da nisu blokirane.

Milićević je objasnio da je Komercijalna banka dobila obaveštenje od Viza internešnela da postoji mogućnost zloupotreba određenog broja kartica te banke u viza sistemu i da je zbog toga pojačano nadgledanje 1.800 kartica.

On kaže da klijenti, čije se kartice nadgledaju, mogu normalno da ih koriste.

Monitoring kartica, kako je objasnio znači da banka pažljivo prati ostvarene transakcije i da u slučaju sumnjivih transakcija kontaktira klijente i proverava da li je došlo do zloupotreba.
"Ukoliko se primeti nelogičnost u upotrebi, više transakcija u nizu ili nešto slično, banka stopira i proveri sa vlasnikom, tako da mi sarađujemo stalno sa klijentima", navodi Milićević.

Milićević kaže da banka vrši monitoring da bi zaštitila klijente ali i samu banku, jer po novom Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, sve štete snosi banka.

Milićević je kazao da je nadgledanje određenog broja kartica deo stalnog bankarskog posla i da je trenutna situacija preuveličana, kao da neko namerno želi da napravi senzaciju. Istovremeno je Rajfajzen banka objavila da je u poslednja dva dana dobila informacije od strane kartičnih asocijacija da postoji sumnja da je jedan broj platnih kartica kompromitovan usled mogućeg neovlašćenog pristupa bazama podataka.

"U narednom periodu očekuje se zvanično objašnjenje od kartičnih asocijacija u vezi sa nastalom situacijom", navode u toj banci.

Rajfajzen banka navodi da je u toku popodnevnih časova juče izvršila hitnu sigurnosnu meru privremene blokade određenog broja platnih kartica za koje postoji sumnja da su potencijalno ugrožene.

"Privremena blokada je učinjena preventivno, kako bi se zaštitila sredstva klijenata na računima kartica, dok se ne izvrši zamena istih. Svi klijenti kojima su kartice privremeno blokirane, dobili su pravovremenu informaciju putem SMS obaveštenja i ostalih informativnih kanala banke", saopštavaju iz banke.

Kako se dodaje, sve potrebe za finansijskim transakcijama klijenti mogu obaviti u filijalama te banke.

Rajfajzen banka je organizovala hitnu izradu novih, tako da će ih klijenti dobiti najkasnije do kraja sledeće nedelje, o čemu će blagovremeno biti obavešteni.

"Najljubaznije molimo korisnike da se nakon prijema obaveštenja obrate matičnoj ekspozituri radi preuzimanja nove kartice", navodi se iz te banke.

Nema zloupotreba u Sosijete ženeral banci

Član Izvrsnog odbora Sosijete ženeral banke Miroslav Rebić potvrdio je da je ta banka dobila od kartičarskih asocijacija informaciju o napadu na bazu podataka jednog trgovačkog lanca, prisutnog u više država centralne i istočne Evrope (region od Nemačke do Turske) sa više od 1.500 prodajnih mesta.

"Za sada, nije zabeležena zloupotreba po karticama naših klijenata", istakao je Rebić i napomenuo da Sosijete ženeral nastavlja da prati situaciju, upozorenja kartičarskih asocijacija i da uvažava njihove preporuke, u cilju zaštite klijenata, korisnika platnih kartica.
Inače, standardne procedure izdavanja platnih kartica, kao i obezbedjivanje njihovog sigurnog korišćenja u Sosijete ženeral banci su na visokom nivou, u skladu sa standardima naše bankarske grupacije, istakao je Rebić.

Sve banke u Evropi koje su članice Viza i Master kard kartičarskih sistema, pa tako i Banka Inteza, su obaveštene da postoji mogućnost da je odredjeni broj podataka o platnim karticama kompromitovan, rečeno je u Banci Inteza.

Specijalizovane službe za analizu i prevenciju zloupotreba Banke Inteza sprovode stalni monitoring i u mogućnosti su da uvek proaktivno reaguju, što je i ovog puta bio slučaj.

U tom smislu, Banka nije stihijski blokirala platne kartice onemogućavajući svojim korisnicima nesmetano korišćenje sredstava, već je preduzela sve neophodne mere kako bi se ciljanim delovanjem zaštitiili korisnici koji su izloženi riziku od potencijalnih neprijatnosti i zloupotreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: