Od Francuza milijarda evra za metro

Francuska će pomoći Srbiji da obezbedi preostalih 500 miliona evra neophodnih za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju metroa u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

14:20

Default images

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić je nakon sastanka sa francuskim ministrom finansija Fransao Baroanom preneo da je francuski ministar pružio uveravanja da će se založiti kod međunarodnih finansijskih institucija da se taj novac obezbedi.

“Dobio sam uveravanja od ministra Baroana da će nam pomoći da zatvorimo finansijsku konstrukciju i da kod međunarodnih finansijskih insitucija, poput Evropske banke za investicije, dobijemo preostalu svotu", rekao je Đelić. On je podsetio da je Francuska već obezbedila kredit od prvih 500 miliona evra neophodnih za izgradnju metroa.

Predstavnici vlada Srbije i Francuske i Grada Beograda potpisali su pre dve nedelje izjavu o zajedničkom učešću u izradi projekta izgradnje beogradskog metroa.

Izjavu su potpisali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i državni sekretar pri Ministarstvu ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš, a tom činu prisustvovao je i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Komisija: Beograd spreman za metro

Beograd bi prvu liniju, koja će ići od Ustaničke na Voždovcu do Tvorničke ulice u Zemunu, mogao da dobije za šest do sedam godina, navela je Stručna komisija. Stručna komisija za izgradnju beogradskog metroa održala je danas svoj prvi sastanak, a zaključak posle prvog susreta je da je “Beograd spreman za metro”.
Zadatak ove komisije biće da sa francuskom stranom usaglasi sve predloge i ideje kako bi se ovaj vid javnog prevoza prilagodio potrebama i mogućnostima prestonice. Kako je rečeno, Beograd bi prvu liniju, koja će ići od Ustaničke na Voždovcu do Tvorničke ulice u Zemunu, mogao da dobije za šest do sedam godina, a Stručna komisija koja je upravo zavšila zasedanje, vodiće računa o tehničkim aspektima izrade studije i idejnog projekta prve linije “beogradskog metroa”.

"Naš zadatak biće da sve predloge za izgradnju metroa prilagodimo mogućnostima i potrebama Beograda, kako bi prestonica dobila odgovarajući metro. Projekat će sadržati najbolja rešenja i tehnologije koje su trenutno dostupne", rekao je pomoćnik gradonačelnika Dejan Vasović, koji je ujedno i predsednik Stručne komisije.

"Pedesetih godina samo 20 gradova u svetu je imalo metro sisteme, dok ih je danas 120. Metro je jedna od najvećih investicija koju neki grad može da ima i zato je vrlo važno pažljivo planirati svaki korak u njegovoj izrgradnji, jer svaka greška mnogo košta", rekao je Vučić.

Prema rečima Gradimira Stefanovića, prestonica u izgradnji metroa može da iskoristi više rešenja i modernih tehnologija nego što su mogli gradovi šezdesetih i sedamdesetih godina, kao i da je za ovaj posao izabran pravi partner, jer je “Francuska poznata po izgradnji metroa, kao i kompanija Enžis.

Studiju izvodljivosti i projekat prve linije metroa, na osnovu donacije, uradiće francuska projektantska kuća “Ežis rejl” (Egis rail), i za taj posao će imati rok od 15 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: