Grčka: Novi štrajkovi zbog otkaza

Nova koaliciona vlada Grčke će biti na prvoj ozbiljnoj probi - pred generalnim štrajkom koji bi mogao da zaustavi javne službe, uz demonstracije u centru Atine.

Izvor: Beta, Novosti

Sreda, 30.11.2011.

23:17

Default images

Današnji 24-časovni štrajk je protiv novih mera - otkaza i smanjenja plata u javnom sektoru, i protiv vanrednog poreza na imovinu uz pretnju hiljadama onih koji ga ne plate da će njihova domaćinstva ostati bez struje.

Štrajk će zaustaviti brodove, poremetiti javni prevoz, zatvoriti škole, a državne bolnice će raditi sa smanjenim osobljem. Avionski saobraćaj, međutim, verovatno neće biti pogođen.

Nezadovoljstvo u zemlji je ogromno, jer je aktivirana odluka da za prvih 20.000 državnih službenika, proglašenih za tehnološki višak, prestane radni odnos. Oni će narednih godinu dana biti u “radnoj rezervi” sa 60 odsto plate, a posle toga većina ide u penziju.

Koalicija premijera Lukasa Papadimosa koja postoji tek tri nedelje, obećala je da će ubrzati bolne reforme i pregovore o finalizaciji sporazuma sa bankama i kreditorima o velikom smanjenju državnog duga.

Novi dogovor o tome da Grčka dobije 130 milijardi evra kredita za pomoć, obuhvata i dobrovoljan otpisa duga privatnih poverilaca - banaka koje imaju grčke državne obveznice.

U utorak zemlje evrozone su odobrile isplatu ključne rate kredita za spas Grčke od osam milijardi evra uz deo koji plaća MMF. Tako je okončana dvomesečna drama oko grčkih garancija, kako bi se nastavio proces kreditiranja i aktivirao novi paket finansijske pomoći i otpisa 50 odsto duga zemlji na ivici bankrota.

Nekoliko atinskih sajtova je objavilo da će od osam milijardi šeste rate, koja treba da se isplati do 15. decembra, praktično samo 19 odsto biti na raspolaganju grčkoj vladi.

Vlasnici državnih obveznica, uglavnom grčke banke, naplatiće oko 23 odsto od ovog iznosa, Evropska centralna banka na ime kamata 18 odsto, a ostatak ide poveriocima, mahom nemačkim i francuskim bankama. Ispada da su Grci izmolili kreditore da im četiri petine od osam milijardi odmah vrate na račune, a da sa petinom preostalih para pokušaju da gase socijalne požare u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: