Srbija postaje lider autoindustrije

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović kaže da niko ne moze da sumnja u to da je Srbija lider u automobilskoj ponudi u ovom delu Evope.

Izvor: Beta

Sreda, 30.11.2011.

17:39

Default images

Kalanovićka je uručila u Zrenjaninu ugovore o dodeli podsticajnih sredstava za pokretanje poizvodnje i zapošljavanje 620 radnika direktoru multinacionalne kompanije Mekaplast Tjeriju Manni i direktoru zrenjaninskog pogona multinacionalne kompanije Drekslmajer Miru Vidoviću.

"Ova dva komponentaša u automobilskoj industriji kao svog osnovnog dobavljača u Srbiji vide Fijat automobile čije dovođenje u Kragujevac jeste jedan od strateških projekata ove Vlade", navela je Kalanović.

Obe kompanije proizvode rezervne delove u automobilskoj industriji, a dobile su po 5.000 evra po radniku, na osnovu programa za podsticaj direktnim investicijama. Kalanović je rekla da se time nastavlja program podrške investicijama, zapošljavanju i izvozu, na osnovu kojeg je u proteklih pet godina u Zrenjanin usmereno 62 miliona evra.

Ona je ocenila da su investicije i novo zapošljavanje "izvanredna vest", ne samo za Zrenjanin, već i za Srbiju, posebno kad se zna da "smo prethodnih meseci imali turobne vesti vezane za ekonomiju i analitičare koji su najavljivali još teža vremena.

Naznačavajući da se sa krizom "moramo boriti“, Kalanović je ocenila da je jedan od načina i Program za podsticaj direktnim investicijama, na osnovu koga su sredstva dobile i komapnije Mekplast Srbija i Drekslmajer.

Potpredsednica republičke vlade je rekla da je to i potrvda ispravnosti dolaska Fijata u Kragujevac, jer će se u Zrenjaninu proizvoditi više nego što je potrebno toj italijanskoj komaniji u Srbiji.

Vlasnik francuske kompanije Mekaplast Tjeri Mani najavio je da će u Zrenjaninu biti zaposleno 120 radnika, na osnovu investicije čija je vrednost oko 15 miliona evra, i da ta kompanija planira da sarađuje i sa "mercedesom“, "fordom“ i "dačijom“. Mekaplast u 12 zemalja ima 24 proizvodna centra sa ukupno 6.000 radnika.

Direktor zrenjaninskog pogona kompanije Drekslmajer Miro Vidović, podsetio je na početak proizvodnje rezervnih delova za BMW, u Industrijskoj zoni Bagljaš, koja je sada dobila satus slobodne carinske zone, a ova multinacionalna kompanija mogućnost saradnje sa "fijatom“ i zapošljavanje još 500 radnika, pored postojećih 1.500.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: