Đilas: Gradimo Sremsku gazelu /FOTO

Most na Savi kod Obrenovca, vredan 1,5 milijardi dinara, završen je danas, a sutra će biti pušten u saobraćaj.

Izvor: Beta

Sreda, 30.11.2011.

14:25

Default images

Izgradnju mosta zajedno su finansirali grad Beograd i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a izvođač radova je Mostogradnja.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je da je taj most jedan od najznačajnih projekata, pored mosta na Adi.

"Čelični deo mosta preko reke dugačak je 442 metra, na surčinskoj strani je izgrađena prilazna rampa dužine 180 metara, što čitavu konstrukciju mosta čini dugom 622 metra", naveo je Đilas prilikom obilaska mosta. On je zahvalio svim radnicima koji su od februara ove godine radili kako bi most bio završen u roku i koji su radili pod teškim vremenskim uslovima, zimi i leti. Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić kazao je da je to jedan od desetak projekata podsticanja građevinske industrije u Srbiji i programa "mera Vlade za pomoć građevinskoj industriji".

Dulić je istakao da su takvi građevinski radovi započinjani a da nisu završavani, kao i da su ranije otvarana gradilišta koja nisu završavana. On je dodao da je bitno da se sada radovi na takvim projektima završavaju.

Most je obišao i nekadašnji gradonačelnik Beograda Nebojša Čović, za vreme čijeg mandata je i počela izgradnja objekta. "Ovaj projekat će omogućiti boljitak građanima i sa jedne i sa druge strane. Takođe, to je dobar primer kako možemo da funkcionišemo u kontinuitetu, bez obzira na određene razlike", ocenio je Čović.

Most na Savi, između Obrenovca i Surčina, počeo je da se gradi 1994. godine, a radovi su obustavljeni tri godine kasnije, da bi se početkom 2011. nastavili.

Projekat mosta preko kojeg je trebalo da prolazi toplovod urađen je 1994. godine, kada je i počela njegova izgradnja. Pre više od deset godina radovi su prekinuti i na terenu su ostali deo konstrukcije, kolovozne ploče i nedovršen pristupni put sa surčinske strane. Sa obrenovačke strane pristupi mostu gotovo da nisu bili ni započeti.

Most kod Obrenovca, koji je jedini od Šapca do Ostružnice, širok je 14,5 metara, ima dve saobraćajne trake, trotoare na obe strane i dva pojasa za instalacije i infrastrukturu. Most preko deo je takozvane Sremske gazele koja će od mosta voditi do petlje Dobanovci na autoputu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: