Tajna društva vode Italiju i Grčku?

Nove predsednike vlada Italije i Grčke povezuje članstvo u elitnom globalnom klubu. Monti, predsednik evropskog ogranka Trilateralne komisije, Papadimos - član.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

21:37

Default images

Za spasavanje tog projekta, sudeći prema onome što se dogodilo u Italiji i Grčkoj, ne biraju se žrtve, pa čak ni one najprekaljenije, kakav je bio decenijski premijer Italije Silvio Berluskoni, ili Grk sa bogatim političkim iskustvom Jorgos Papandreu.

No, njihove moći nisu dosezale do zahteva Evropske centralne banke i MMF, bez čije se podrške servisiranje ogromnih dugovanja graniči sa nemogućom misijom. Sticajem okolnosti na njihovo mesto, gotovo istovremeno, sličnim postupkom, postavljeni su premijeri sa američkim iskustvom, koje povezuje ugled stican u finansijama i bankarstvu, kao i članstvo u jednom od najelitnijih svetskih klubova.

Obojica su dugogodišnji članovi Trilateralne komisije, koju je sedamdesetih godina prošlog veka osnovao Dejvid Rokferel, pripadnik jednog od dva najveća bankarska “carstva”, okupljajući, pored ostalih, stotine korporacijskih i bankarskih lidera.

Novi premijer Italije Mario Monti u Trilateralnoj komisiji zauzima visoko mesto predsednika evropskog ogranka. Dobio je nadimak Super Monti kada je, kao evropski komesar za konkurenciju, inicirao antimonopolsku inicijativu protiv Majkrosofta i istragu povodom najave spajanja Dženeral elektrika i Hanivela.

Savetnik Goldman Saksa i kompanije Koka-Kola, Monti je i jedan od osnivača Evropske federalističke inicijative, poznate kao Grupa Spineli, koja se zalaže za snažnije integracije EU.

Na jačanju evropskih integracija aktivno je radio i novi grčki premijer Lukas Papadimos. Član Trilaterale od 1998. godine, svojevremeno ekonomista u ogranku američke centralne banke, poznate kao Boston fed, našao se na mestu guvernera Banke Grčke, u vreme kada je drahma zamenjena evrom.

Potonji zamenik predsednika Žan-Kloda Trišea u evropskoj centralnoj banci od 2002. do 2010. godine, on postaje savetnik predsednika Vlade Jorgosa Papandreua, da bi ga sada nasledio na projektu izvlačenja Grčke iz dužničke krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: